Commerzbank: Sérül a jogbiztonság a Fidesz alkotmánymódosítási tervével

Vágólapra másolva!
A Fidesz Alkotmánybíróságot (Ab) korlátozó terve aláássa a befektetők bizalmát a magyar jogbiztonságot tekintetében - írta a Businessweek a Commerzbank elemzésére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A tekintélyes Bloomberg gazdasági szakújsághoz tartozó Businessweek arról ír, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pártja beterjesztett egy a bíróságot korlátozni szándékozó törvényjavaslatot az Ab keddi döntése után, amely hatályon kívül helyezte a végkielégítések 98 százalékos különadójáról szóló törvényt.

A Commerzbank magyar nyelvű kommentárja úgy fogalmaz, hogy "az évtizedes szokások áthúzása és most már az Alkotmánybíróság reformálása, az a pénzpiacok és a befektetők olvasatában pénzügyi biztonságot, illetve tegnap óta jogbiztonságot veszélyeztető tervek." A bank elemzője szerint a lépés sokféleképpen értelmezhető, de "egyik értelmezés sem attraktív" - áll a Commerzbank szerdai hírlevelében.

A Lázár János által benyújtott alkotmánymódosítási javaslat szerint az Alkotmánybíróság nem dönthetne ezentúl olyan ügyekben, amelyekről népszavazást sem lehet tartani. Ez gyakorlatban azt jelentené, hogy az Ab nem dönthetne sem adóügyi, sem költségvetést érintő törvényekről.

A Businessweek cikke azt is megjegyzi, hogy a magán-nyugdíjpénztári járulékbefizetések 14 hónapos állami kasszába irányításáról sem lehetne népszavazást tartani, ha életbe lép az alkotmánymódosítás.