A fél ország kamatot számol

Vágólapra másolva!
Az emberek nagy része kamatokat számol: vagy azért, mert fizetnie kell, vagy azért, mert hozamot vár a banktól - mondja Soós Csaba, a Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese, aki szerint a javuló jövőbeni megtakarítási várakozások apró jelei már láthatóak a lakosság körében.
Vágólapra másolva!

Mi a legaktuálisabb banki tapasztalat a pénzügyi megtakarítások kapcsán?
A megtakarítások témája a társadalom széles körében talán ma még a "nem szeretem" gondolatok és teendők körébe tartozik. Ennek oka részben az elmúlt évtized fogyasztásnak kedvező gazdasági körülményei és a kirakatokban, reklámokban tapasztalt rengeteg csábító ajánlat, mely a vágyott javak, például plazmatévé, új autó stb. könnyű megszerezhetőségével kecsegtetett. Két éve a helyzet azonban megváltozott. A felhalmozott önerő, a megtakarított pénz becsülete visszatért és szükségessége nyilvánvalóvá vált.

Tanultunk a válságból?
Annyit biztosan mondhatunk, hogy a tanulási folyamat elkezdődött. 2008 vége óta tíz-, ha nem százezrek többet foglalkoztak pénzügyeikkel, mint talán korábbi életükben összesen. A fél ország kamatokat számol, vagy azért, mert fizetnie kell, vagy azért, mert hozamot vár a banktól. Óvatosabbak, megfontoltabbak lettünk. A jelenlegi gazdasági környezet még nem hatalmaz fel határtalan optimizmusra, de a javuló jövőbeni megtakarítási várakozások apró jelei már láthatóak a lakosság körében.

Hol láthatóak ezek a jelek?
Idén indítottuk el a Raiffeisen-GfK Megtakarítási Indexet, mely a magánszemélyek megtakarítással kapcsolatos tényadatait, attitűdjeit egyetlen mutatószámba sűrítve méri. Az index az utóbbi időben azt mutatja, hogy ha kis mértékben is, de erősödik a nézet, hogy a jövőben többet fogunk tudni megtakarítani. A jelenre vonatkozóan még borúlátóak az emberek, de a jövővel kapcsolatos várakozások, remények optimistább képet mutatnak.

Forrás: [origo]
Soós Csaba: A javuló jövőbeni megtakarítási várakozások apró jelei már láthatóak a lakosság körében

Mi Ön szerint a Takarékossági Világnap üzenete 2010-ben?
Leginkább azt üzeni, hogy a jövőről való gondoskodás és az egyéni tervek elérését megalapozó tartalékképzés által nyújtott biztonság felértékelődött, valamint, hogy az embereknek érdemes újratanulniuk szüleik takarékos szemléletét. Az elmúlt két év valamennyi hatása azzal a tanulsággal járt, hogy az egyéni, családi pénzügyi biztonság és önellátás képessége a fogyasztói társadalom egyik fontos alapja kell legyen. A legfrissebb felmérések visszajelzik mindezt, sokan tartják fontosnak a megtakarítást, ugyanakkor nem érzik magukat biztosnak a megvalósítás mikéntjében. Szükségük van egy kis kezdő lökésre, segítségre, tanácsra. Ezt az útmutató, tanácsadó szerepet vállaltuk fel.

Hogyan tud ebben segíteni a bank?
A naponta alkalmazott pénzügyi szaktudásunk kötelezettséget ró ránk. Úgy véljük, társadalmi szerepünk és felelősségünk abban a legnagyobb, amiben a legjobbak vagyunk, ez pedig a pénzügyek és a pénzügyi ismeretterjesztés. Ezért indítottunk év elején egy szemléletformáló kampányt, mely a megtakarítás gondolatának terjesztését, a takarékosságra ösztönzést tűzte ki célul. A Raiffeisen MegtakarítOK program elemei nem csak a bankkal kapcsolatban lévő ügyfeleinkhez, hanem valamennyi pénzügyi fogyasztóhoz szólnak.
A program részeként a fiatalokat is megcéloztuk, őket az "Én is tudok megtakarítani" című Facebook oldalon közzétett ötletek, tippek és trükkök segítségével igyekszünk elérni. Ezen túlmenően megtakarítási ötleteket tartalmazó Tippfüzetet állítottunk össze, mely fiókjainkban és a megtakaritok.hu honlapon érhető el. Az utóbbin egyébként a program valamennyi információja, ötlete és gondolata hozzáférhető.
Ezeken túlmenően, szolgáltatásaink révén is igyekszünk megoldást nyújtani a megtakarítás elkezdéséhez, azoknak is, akik bár tudják, hogy szükség van rá, de eddig nem sikerült érdemi tartalékokat gyűjteniük. Nekik szól a Rendszeres Megtakarítási Program, amelynek keretében az ügyfelünk minden bankkártya-használata után egy általa meghatározott összeget (legalább 100 Ft-ot, de lehet több száz vagy ezer is) átvezet a bank a folyószámlájáról a megtakarítási számlára.

További információ itt található.