Londoni elemzők leminősítéstől féltik Magyarországot

Vágólapra másolva!
Leminősítés lehet belőle, ha a hitelminősítők rosszul fogadják a magyar költségvetés hamarosan megjelenő tervezetét - állítják londoni elemzők. Ha az S&P rontaná a magyar adósosztályzatot, azzal a bóvli kategóriába sorolná Magyarországot, de valószínűbb, hogy ha valaki, akkor a Moody's fog lépni.
Vágólapra másolva!

"Negatív reakcióval" - vagyis a magyar adósosztályzat rontásával - fogadhatják a nemzetközi hitelminősítők a jövő évi magyar költségvetést - vélekedtek pénteki helyzetértékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Barclays Capital ügyfeleknek összeállított, pénteken kiadott feltörekvő térségi elemzésében az áll, hogy a hitelminősítők - az elfogadás, de akár már a benyújtás után - "negatívan reagálhatnak" a jövő évi költségvetés "strukturális gyengeségeire", amelyek középtávon "fenntarthatósági aggályokat vetnek fel".

A Barclays szerint Magyarország és Románia esetében egyaránt "visszaüt", hogy az IMF-program nagyon koncentrált volt a korai szakaszban, vagyis a Nemzetközi Valutaalap a készenléti megállapodások alapján rendelkezésre bocsátott pénzügyi források zömét máris folyósította, lehetővé téve viszonylag bőséges tartalékok felhalmozását. Ez ugyanis csökkentette a likviditási nyomást, amely a program kezdeti időszakában költségvetési fegyelmet kényszerített a két kormányra.

Udvarias, de nyílt IMF-bírálat

A bankcsoport elemzése megjegyzi, az IMF-küldöttség a héten úgy távozott Budapestről, hogy "udvarias, de nyílt kritikát megfogalmazó nyilatkozatot" tett a jövő évi költségvetési célok elérésére tett kormányzati intézkedésekről.

A Royal Bank of Scotland (RBS) már novemberre valószínűsíti a magyar adósosztályzatok visszaminősítését. A bank felzárkózó piaci szakértőinek friss elemzése szerint "nem meglepő, hogy az IMF nincs elragadtatva" a magyar kormány költségvetési terveitől. Az RBS elemzőinek értelmezése szerint a valutaalap a kirótt különadókat diszkriminatívnak és a nemzetközi befektetői közösségre nézve negatívnak tartja. Az IMF-nek emellett "számos aggálya van" a magánnyugdíj-pénztári átutalások felfüggesztésével kapcsolatban is.

A bóvli fenyeget

Magyarország szuverén adósságát a három legnagyobb hitelminősítő - a Standard & Poor's, a Moody's és a Fitch - egyaránt a közepes befektetői sávban, de három különböző szinten tartja nyilván. Az S&P "BBB mínusz" osztályzatánál a Fitch egy fokozattal magasabb, "BBB", a Moody's pedig még eggyel jobb besorolással listázza a magyar államadósságot. A Bloomberg a héten azt írta, a Moody's novemberben hozza meg döntését a magyar államadósság besorolásáról.

Az S&P részéről a "bóvli" - vagyis a befektetésre ajánlott szint alatti, spekulatív - sávba történő visszaminősítés kockázata áll fenn. A "BBB mínusz" ugyanis a befektetési kategória legalsó fokozata. Ha tehát a hitelminősítő a magyar osztályzatot rontja, azzal Magyarország ennél a cégnél elveszti befektetésre ajánlott besorolását. Jelenleg három EU-tagállamnak - Lettországnak, Romániának és Görögországnak - vannak nem befektetői ajánlású adóskockázati besorolásai.

Negatív kilátások

Az S&P július végén jelentette be Londonban, hogy az addigi stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta a magyar adósbesorolás kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy "a kormány egyes intézkedései kedvezőtlenek lehetnek a magyar gazdaság középtávú makrokilátásaira". E lépések között első helyre sorolta a pénzintézetekre kirótt adót, melynek mértéke a hitelminősítő szerint középtávon ronthatja a bankrendszer tőkefelhajtó, ezáltal hitelezési képességét.

Ugyanaznap a Moody's is közölte, hogy leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Magyarország adósbesorolását. A Moody's arra a véleményére hivatkozott, hogy az IMF és az EU küldöttségeivel folytatott tárgyalások megállapodás nélküli félbeszakadása miatt megnövekedtek a magyar költségvetési és gazdasági kilátásokat övező bizonytalanságok.

A Moody's addig is negatív kilátást tartott érvényben a magyar államadósi besorolásra, a július végén bejelentett felülvizsgálat azonban a negatív kilátásánál erőteljesebb jelzés arra, hogy a cég belátható időn belül ronthatja a magyar adósosztályzatot. A londoni elemzői közösség ennek alapján mindenekelőtt a Moody's magyar adósosztályzatának visszaminősítését valószínűsíti.