Nyílt államosítási kísérletet jelentenek Orbán szavai a pénztárszövetség szerint

Vágólapra másolva!
A kormányfő kijelentése az emberek megtakarításainak nyílt államosítására tett kísérletként értelmezhető a Stabilitás Pénztárszövetség szerint. A magánkasszákat képviselő szervezet főtitkára szerint attól, hogy a miniszterelnök ezt szeretné, a magánpénztárak még nem szűnnek meg.
Vágólapra másolva!

A nyugdíjcélú megtakarítások nyílt államosítására tett kísérletet jelent Orbán Viktor pénteki kijelentése, amely szerint "rövid idő alatt kikerülnek a nyugdíjrendszerből a magán-nyugdíjpénztárak, a magyar nyugdíjrendszer pedig kétpilléres lesz" - áll a magánpénztárakat képviselő Stabilitás Pénztárszövetség vasárnap kiadott közleményében, amely kihangsúlyozza, hogy a magánpénztári egyéni számlán felhalmozott nyugdíjcélú megtakarítások magántulajdont képeznek, ahhoz az állam csak abban az esetben férhet hozzá, ha a tag önként visszalép az állami tb-rendszerbe.

"Nincs semmi kétségem affelől, hogy tömeges visszalépések lesznek" - Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben tartott pénteki sajtótájékoztatóján mondta ezt a nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatban. A Magyar Televízió Hiradójának tudósítása szerint a kormányfő azt mondta: rövid idő alatt kikerülnek a nyugdíjrendszerből a magán-nyugdíjpénztárak, a magyar nyugdíjrendszer pedig kétpilléres lesz, azaz "olyan, mint azokban az országokban, ahol nem voltak kommunisták" (a miniszterelnök brüsszeli bejelentéséről itt olvashat részletesen).

Juhász Istvánné főtitkár kijelentette: a szövetség álláspontja szerint a kormányfő kijelentése az emberek megtakarításainak nyílt államosítására tett kísérletként értelmezhető. A főtitkár érthetetlennek tartja, hogy a kormányzat és a kormányfő az általuk többször kezdeményezett tárgyalásos út helyett erővel, fenyegetéssel, a magánpénztári rendszer iránti állampolgári bizalom megingatásával igyekszik elérni, hogy 3,041 millió pénztártag 2841 milliárd forintnyi egyéni számlán felhalmozott megtakarítását önként átadja egy ismeretlen, "a kormány által kijelölt szerv részére".

A főtitkár hozzátette: attól, hogy a miniszterelnök ezt szeretné, a magánpénztárak még nem szűnnek meg. Az Országgyűlés által 2010. október 25-én elfogadott törvény ugyanis csak a lehetőségét teremti meg annak, hogy aki akar, önként visszatérjen az állami nyugdíjrendszerbe. Azt azonban érdemes mindenkinek alaposan megfontolni, hogy megéri-e a váltás, ugyanis a pénztáraknál jelenleg egyéni számlán kezelt és örökölhető vagyon helyett az állam csak egy biankó ígérvényt tud arra adni, hogy a nyugdíjkorhatár elérésekor a visszalépő tag állami nyugdíjra lesz jogosult.

A Stabilitás Pénztárszövetség azt tanácsolja a pénztártagoknak, hogy amíg a kormány nem tisztázza azokat a részletszabályokat, ami alapján mindenki egyénileg ki tudja számolni, hogy melyik rendszerrel jár jobban, senki ne lépjen vissza az állami rendszerbe, mert - például öröklés esetén - rosszabbul is járhatnak. Az átlépés ugyanis egyirányú, a visszatérés a magánpénztári rendszerbe a jelenlegi információk szerint nem lesz lehetséges. A közlemény szerint a tagok pénze a pénztárakban mindenkor az állami rendszerrel megegyező biztonságban van: a pénztáraknak mindenképpen ki kell fizetniük a tagjaik számláin felhalmozódott tagi díjak inflációval növelt összegét, amit a Pénztárak Garancia Alapja is biztosít. Magyarán a tagokat semmiféle kár nem érheti, befizetéseik hosszú távú értékállósága garantálva van a magánpénztári rendszerben.