Schmitt Pál aláírta a nyugdíjelterelésről szóló törvényt

Vágólapra másolva!
Schmitt Pál köztársasági elnök kedden aláírta a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról, valamint a magán-nyugdíjpénztári befizetésekhez kapcsolódó törvénymódosításokról szóló törvényt - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal kedden. Schmitt Pál arra kérte a házelnököt, haladéktalanul kezdjék meg a két törvény részletszabályainak kidolgozását.
Vágólapra másolva!

Az elnöki hivatal honlapján olvasható közlemény szerint a köztársasági elnök "a jelenlegi helyzetben olyan döntéseket hoz, melyek a magyar emberek, az egész magyar társadalom érdekeit kívánják szolgálni."

Mint írják, Schmitt Pál levélben arra kérte Kövér Lászlót, hogy mint az Országgyűlés elnöke tolmácsolja nyomatékos kérését az országgyűlési képviselőknek: haladéktalanul kezdjék meg a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló törvény, illetve a magán-nyugdíjpénztári befizetésekhez kapcsolódó törvénymódosításokról szóló törvény részletszabályainak kidolgozását.

Az Országgyűlés október 25-én fogadta el a kormány azon javaslatát, amely a társadalombiztosítási törvény módosításával megteremti az alapját, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok átmenetileg - 2010. november 1-je és 2011. december 31-e között - tagdíj helyett járulékot fizessenek a Nyugdíjbiztosítási Alap részére.

Hiányt csökkentenek a befizetésekkel

A javaslat ezt azzal indokolta, hogy az idei 3,8 százalékos hiánycélt csak kormányzati intézkedésekkel lehet tartani. Mivel a kabinet ezt a lakosság életszínvonalának csökkenése nélkül kívánja elérni, olyan megoldásokat kell találni, amelyek mindkét céllal összhangban vannak.

A kormánypártok igennel, az LMP képviselői nemmel szavaztak, a Jobbik frakciója tartózkodott, a szocialista politikusok pedig nem vettek részt a szavazáson.

Szintén október 25-én fogadta el a parlament - 293 igen szavazattal, 9 nem ellenében - a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló, a fideszes Selmeczi Gabriella által jegyzett törvényjavaslatot. A kormánypártok mellett azt a Jobbik is támogatta, az LMP nemmel szavazott, a szocialista politikusok pedig a javaslat vitája során kivonultak az ülésteremből, és a voksolástól is távol maradtak.

Nem lesz kötelező a pálíakezdőknek a magánnyugdíj-pénztári belépés

Az indítvány megnyitja a jelenlegi magánnyugdíjpénztár-tagok számára az átlépés lehetőségét az állami nyugdíjrendszerbe, megszünteti a pályakezdők magánnyugdíjpénztárba való belépésének kötelezettségét, valamint az elmúlt években a vegyes rendszerből nyugdíjba vonultak esetében megteremti az állami rendszerbe történő visszalépés utólagos lehetőségét.

A törvény a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő visszalépésre 2011. december 31-ig ad lehetőséget.