Több mint 800 millió forintot térít vissza Magyarországnak az EU

Vágólapra másolva!
Közel hatszáz millió euró szabálytalanul felhasznált mezőgazdasági támogatást fizettet vissza a tagállamokkal az Európai Bizottság. Magyarország nyert az ellenőrzéssel; hazánknak több mint 3 millió euró (mintegy 820 millió forint) jár vissza.
Vágólapra másolva!

A tagállamoknak összesen 578,5 millió euró szabálytalanul felhasznált uniós agrártámogatást kell visszafizetniük az Európai Bizottság pénteki határozata értelmében. Magyarország azonban nyert a Brüsszelben elvégzett korrekciós ellenőrzésen.

Kétezer eurót ugyan vissza kell fizetnie a vidékfejlesztési támogatási kategóriában - az árfolyamkülönbségek miatt bekövetkezett túlzott átutalás miatt -, ugyanakkor Brüsszel visszatérít 3 millió 69 ezer eurót (mintegy 820 millió forintot) az intervenciós raktározás kategóriában, mert a magyarok helytelenül könyveltek el egyes költségeket.

A 27-ből 19 tagországnak kell kisebb vagy nagyobb összeget visszatérítenie, a legtöbbet Görögországnak. Több mint 210 millió eurót azért, mert hiányosak voltak a helyszíni ellenőrzések a területalapú támogatások kiadásait illetően. 54 millió eurót a szárított szőlő támogatási rendszere miatt, és további 50 milliót a juh-nyilvántartások vezetésével kapcsolatos állategészségügyi követelmények be nem tartása okán.

A nagyobb összegű visszatérítésre kötelezett országok sorában Romániának 41,7, Portugáliának 40,69, Hollandiának 28,94, Bulgáriának 20,2 millió eurót kell visszafizetnie, nagyrészt ellenőrzési hiányosságok miatt.