Magyar Nemzet: Fizetőkódos villanyórával segítenének a rászorulókon

Vágólapra másolva!
Átalakítaná a lakásfenntartási támogatás rendszerét a kormány, melyet a tervek szerint elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában nyújtana az állam - írja szombati számában a Magyar Nemzet. Ennek egyik formája lehet az előfizetős közüzemi óra felszerelése, melynek számláját az önkormányzat egyenlítené ki.
Vágólapra másolva!

Átalakítják a lakásfenntartási juttatások rendszerét, mert a szolgáltatási díjak emelkedése miatt egyre több az olyan fogyasztó, aki önerőből nem képes számlát kiegyenlíteni - írja szombati számában a Magyar Nemzet. A lakásfenntartási támogatást a tervek szerint a jövőben elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában nyújtaná az álam.

Így például úgynevezett előfizetős villany- vagy gázórát szerelnének fel, az önkormányzat pedig támogatásként nem készpénzt adna, hanem fizetőkód segítségével egyenlítené ki a számlát - mondta Nyitrai Imre, a szociális-, család- és ifjúságügyi tárca helyettes államtitkára a lapnak. A helyettes államtitkár szerint a szolgáltatókkal ez ügyben mielőbbi megegyezésre törekszenek.

A törvénytervezet szerint a normatív támogatásra az a személy lenne jogosult, akinek a háztartásában az egy "fogyasztási egységre" jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 százalékát - szemben a korábbi 150 százalékkal - és a háztartásban élők egyikének sincs vagyona. Magasabb támogatásban részesítenék a gyermeküket, illetve gyermekeiket egyedülállóként nevelőket.

A rendelkezésre álló 42,5 milliárd forintból a jövedelemstatisztikai adatok alapján 906 ezer háztartást lehet támogatni. A támogatás egy hónapra jutó összege nem lehet kevesebb 2500 forintnál.