Botrány Párizsban: pár óra alatt egy vagyont keresett a luxuscég vezére

Vágólapra másolva!
Részvényopcióinak köszönhetően csaknem 5 milliárd forintnak megfelelő eurót keresett pár óra alatt a világ legnagyobb luxuscégének egyik csúcsvezetője.
Vágólapra másolva!

Antonio Belloni, a francia luxusvállalat, az LVMH második embere egyetlen nap alatt 18 millió eurót keresett a tőzsdén, ami nagyjából 5 milliárd forintos bevételt jelent - derül ki a Le Parisien cikkéből, amit a Le Figaro internetes kiadása ismertetett.

A menedzser nyerőnapja október 26-án jött el, Belloni ugyanis ekkor érvényesítette a munkáltatójától kapott részvényopcióit. A csúcsmenedzser nyeresége abból jött össze, hogy jóval magasabb áron kereskedtek ekkor az LVMH részvényével, mint amilyen rögzített áron ő megvehette azokat.

Belloni akkor lépett akcióba, amikor az LVMH bejelentette, hogy 17,1 százalékra emelkedett a részesedése a szintén a luxusiparban érdekelt Hermes társaságban. A bejelentés után Belloni 200 ezer LVMH-részvényt vett, de nem piacon akkor érvényes több mint 112 eurós áron, hanem 37 euróért, majd további 50 ezer részvényt 61,77 euróért. A menedzser összesen 10,48 millió eurót fizetett a kedvezményes árú papírokért.

Pár órával vásárlás után a cégvezető mind a 250 ezer részvényt eladta - de ezúttal már a piaci áron, azaz 112,35 euróért. Belloni bevétele így 28,08 millió eurót tett ki, a napon belül elért nyereség tehát 18 millió euróra rúgott: ez a Le Parisien összehasonlítása szerint 1400 évnyi francia minimálbérnek felel meg, a jelenlegi árfolyamok alapján pedig nagyjából 5 milliárd forintot tesz ki. A Le Parisien azt is aláhúzta, hogy "Antonio Belloni teljesen betartotta a vonatkozó szabályokat".

Az LVMH a világ legnagyobb luxuscége, amelynek neve a Louis Vuitton és a Moët Hennessy luxusmárkák nevének rövidítése. A több mint 60 leányvállalatból álló csoport úgy jött létre, hogy egyesült a pezsgőt gyártó Moët et Chandon társaság, a konyakot gyártó Hennessy, illetve a Louis Vuitton divatcég.