Több mint 400 milliót fizet különadóként a Járai-féle biztosító

Vágólapra másolva!
Nyáron egy ideig úgy tűnt, hogy mentesül a pénzügyi különadó alól, de végül több mint 400 millió forintot kénytelen befizetni ezen a címen a költségvetésbe a Járai Zsigmond nevével fémjelzett CIG Pannónia Életbiztosító.
Vágólapra másolva!

Az idén 418 millió forintot fizet az állami kasszába a pénzügyi szektorra kivetett különadó miatt a CIG Pannónia Életbiztositó Nyrt. - mondta hétfőn a társaság felügyelő bizottságának elnöke, Járai Zsigmond egykori pénzügyminiszter és jegybankelnök.

Járai a Bloomberg tudósítása szerint azt mondta, hogy ez az összeg aránytalanul nagy egy újonnan induló biztosítónak. Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár elsimerte, hogy a CIG mozgásterét behatárolja a különadó, de azt mondta, hogy hosszú rávon segíti majd a magyar részvénypiacot, ha rendbe teszik az állami pénzügyeket.

A Budapesti Értéktőzsdén hétfőn debütáló CIG az idei év első kilenc hónapja alatt 15 milliárd forint díjbevételt ért el, ami 80 százalékos emelkedés az első hat hónaphoz képest. Járai szerint a CIG az év utolsó negyedében is tartani akarja ezt a növekedési dinamikát, az elkövetkező években pedig 20 százalékos emelkedéssel számolnak.

A CIG részvényárfolyama kevéssel 14 óra után 860 forint volt, a bevezetési árfolyam 900 forint volt (a CIG tőzsdére vezető útjáról itt olvashat részletesen).

Nyáron egy ideig úgy tűnt, hogy a CIG Pannóniának nem kell különadót fizetnie, Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke ugyanis olyan módosító indítványt vitt a parlament elé, amely szerint a tevékenységi engedélyüket 2007. június 1-je után megszerző biztosítóknak nem kellene különadót fizetni (a három éves épp CIG beleeik ebbe a körbe). Rogán később ezt visszavonta, de a fideszes képviselők a költségvetési és számvevőszéki bizottságon keresztül egy ezzel tartalmilag megegyező módosító javaslatot nyújtottak be, mely bekerült az egységes törvényjavaslatba.

Július 22-én, a zárószavazás előtt néhány órával Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is benyújtott egy javaslatot, ami annulálta a korábbi javaslatokat. Rogán szerint a "lex Járaiként" elhíresült, néhány biztosítót az adófizetés alól mentesítő félmondatot azért vette ki a kormány a javaslatból, mert "attól tartott, hogy a takarékszövetkezetek, a pénzügyi közvetítők és a biztosítási piac új belépői számára a bankadó alól biztosított mentesség együtt nem menne át az Európai Bizottságon, márpedig az első két csoportot mindenképpen meg akarták védeni" (erről itt olvashat részletesen).