A cascótól a gyerekekig - amin spórolni lehet a kötelező biztosításnál

Vágólapra másolva!
Idén a kötelező mellett a casco is lényegesen olcsóbb lett, sőt az itt megtakarítható összeg még a kötelezőn spróolhatót is megelőzi - derül ki a Biztosítás.hu alkuszi portál legfrissebb elemzéséből. A kgfb-s árháborúban számos új kedvezményt megjelent: ilyen például a tanári, a lakásbarát , vagy épp az elektronikus kommunikációs kedvezmény, és nőtt az igénybe vehető kedvezmények maximális mértéke is.
Vágólapra másolva!

A kgfb-kampánnyal kapcsolatos híreinket itt találja meg!

Átlag 35 ezer forinttal válthatnak olcsóbb cascóra idén novemberben az autósok. Ez az összeg közel háromszorosa a kötelezőn megtakarítható átlagosan 12-13 ezer forintos összegnek - derül ki a Biztosítás.hu alkuszportál elemzéséből.

Az elemzés szerint a rekordszintű megtakarítás a biztosítók között elmúlt héten kitört újabb árháborúnak köszönhető. A drágább kötelező tarifát hirdető és a kötelező versenyben alulmaradni látszó társaságok ugyanis casco-áraik minden eddiginél nagyobb mértékű csökkentésével próbálnak meg most új ügyfeleket szerezni maguknak, abban bízva, hogy így elkerülhetik állományuk drasztikus csökkenését.

A múlt hétfő óta tartó és egy hónapig tartó biztosítóváltási szezonban 13 régi és 1 új biztosítótársaság verseng majd az ügyfelekért, immár kilowatt alapon meghatározva a díjakat.

A leggyakoribb kedvezmények:

Internetes kötési kedvezmény: 10 százalék
Közszolgálati dolgozóknak 15 százalék
Ha a házastárs közsolgálati dolgozó: 15 százalék
1987-ben vagy az után született gyerekek után járó kedvezmény: 40 százalék
Nyugdíjas: 10 százalék
Elektronikus kommunikációs kedvezmény: 10 százalék
Ha van casco a kocsin: 10 százalék

forrás: Biztositas.hu



A biztosítók számos új kedvezményt is bevezettek: ilyen például a tanárkedvezmény, a lakásbarát-kedvezmény vagy az elektronikus kommunikációs kedvezmény. Nnőtt az igénybe vehető kedvezmények maximális mértéke is. Idén is sláger a gyermekes és kármentességi kedvezmény, melyeket a legtöbb társaság megcéloz. Egyre többen alkalmaznak a korábbiaktól eltérő bónuszbesorolást és már a legkisebb bónusz fokozatokban (B1-B2-B3-ban) is megadják a magasabb B6-os fokozatnak megfelelő 30 százalékos kedvezményt - derül ki a Biztosítás.hu elemzéséből.

Az idei tarifák bombameglepetése, hogy a PSZÁF két héttel ezelőtti levele nyomán a vezető hazai társaságok (Allianz, Generali és a Groupama) megszüntették korábbi, kettős mércével dolgozó tarifáikat és azonos - helyenként nagyon komoly kedvezményt jelentő - díjakat hirdettek meg a meglévő és a hozzájuk szerződni szándékozó ügyfelek részére. A piacrengetőnek szánt lépésre a "kisbiztosítók", melyek évek óta kedvező díjakkal próbálnak minél több ügyfelet átcsábítani ezen társaságoktól azzal válaszoltak, hogy a tavalyi, már-már a végletekig leengedett áraiknál további 15-20 százalékal olcsóbb díjat hirdettek.

A mintegy 800 ezer autóst érintő casco a kedvező ár mellett azért is könnyen lecserélésre kerülhet, mert idén a casco díjak számítása a kötelezőhöz hasonlóan a forgalmi engedélyben szereplő adatokból történik. Mindez azt jelenti, hogy aki kötelező díjat kalkulál, az további adatok megadása nélkül kap casco ajánlatot, így a casco-kötés és -váltás éppen olyan egyszerű, mint a kötelező lecserélése - állítja az alkuszportál.

A Biztosítás.hu első heti adatai alapján idén a casco- és kötelező biztosításukat egyaránt lecserélő autósok majdnem 50 ezer forintot takarítanak meg átlagosan. "Az adatokból az is kiderül, hogy az autósok 70 százalékban eltérő biztosítót jelölnek meg cascojuk, illetve kötelezőjük 2011-es választott biztosítójaként, mivel a legolcsóbb casco ritkán párosul a legolcsóbb kötelezővel egy biztosító ajánlatain belül. Az internetes közegben azonban mindez nem okoz gondot, mivel a váltók nyugodtan választhatnak magunknak eltérő casco és kötelező biztosítót" - összegezte Rácz István, ügyvezető igazgató.

Sokan azt hiszik, hogy míg járművük hitellel terhelt, nem változtathatnak casco biztosítójukon - pedig a finanszírozás ebből a szempontból nem kizáró ok, a finanszírozó ugyanis csak azt írhatja elő, hogy az autóra rá engedményezett teljes körű casco kell (tűz, elemi kár, lopás, rablás és üveg kockázatokra), de azt nem, hogy ki legyen a közvetítő, vagy a biztosító.

Lassabban, olcsóbban

Az objektív felelősség bevezetése óta jelentősen csökkent a közúti balesetek száma, amihez még az üzemanyag fogyasztás idei 15 százalékos visszaesése és az ezzel együtt járó csökkenő járműhasználat is társul. Lassabban hajtva, autónkat esetenként otthon hagyva, érthetően kevesebb kárt okozunk - mindez most lehetőséget adott a biztosítóknak a további díjcsökkentésre.


A Biztositás.hu az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. partnere.