Több százmilliós büntetéssel csapott le az Unió a légikartellre

Vágólapra másolva!
Összesen 800 millió euró büntetést kapott tizenegy légitársaság kartellezés miatt. A cégek a teherszállításban egyeztették áraikat, amivel korlátozták a piaci versenyt. A feltárást segítő cég megúszta.
Vágólapra másolva!

Kartelltevékenység miatt összesen 800 millió euró pénzbírsággal sújtott az Európai Bizottság tizenegy légitársaságot, köztük az ágazat vezető európai szereplőit - jelentette be Joaquín Almunia versenyjogi biztos kedd este Brüsszelben.

Heti ülésének keretében született döntésével a bizottság az Air France-KLM, a British Airways PLC, az Air Canada, a Cathay Pacific, a Cargolux, a Japan Airlines, a LAN Chile, a SAS, a Singapore Airlines és a Qantas társaságot sújtotta, amiért a teherszállítási üzletágban árkartellt működtettek, mesterségesen magasan tartva ezzel az árakat a fuvaroztatni szándékozók számára.

A szabálytalan szövetkezés 1999-től 2006-ig tartott, de Almunia szerint tovább is folytatták volna, ha a bizottság egy vizsgálattal be nem avatkozik.

A kartellezésben érintett volt a Deutsche Lufthansa is, de büntetést nem kapott. A Wall Street Journal korábbi cikke szerint azért, mert információk szolgáltatásával segítette a kartell feltárását. A versenyjogi felügyelet bevett taktikája, hogy igen kedvezően ítéli meg a kartellt leleplező céget, ezzel bomlasztva a cégek tiltott együttműködését.