Kedvező amerikai adat javíthat a borús piaci hangulaton

Vágólapra másolva!
Az amerikai munkaerőpiacról kedvező adat érkezett szerdán, a helyi piacnyitás előtt. A hír némileg megfoghatja a zuhanó tőzsdét, a forintot pedig erősítheti.
Vágólapra másolva!

A vártnál jobban csökkent az amerikai munkanélküli segélyért először folyamodók száma, ami a világ legnagyobb gazdaságának javuló munkaerőpiacát mutatja. A piac 450 ezer főre számított, ehelyett 435 ezer ember kért segélyt.

Az amerikai munkaügyi minisztérium ráadásul felülvizsgálta a legutóbbi becslését, amelyet 457 ezerről 459 ezerre rontott. Ez azonban azt is jelenti, hogy a piac által várt 7 ezer fős csökkenés helyett 24 ezerrel fogyott az igénylések száma, vagyis jóval nagyobb mértékben a vártnál.

A kedvező hír mérsékelheti a piaci veszteségeket, amelyek a világ tőzsdéit jellemzik. Az európai tőzsdék mind 0-1 százalék közötti veszteségben jártak szerda délután, a pesti börze ennél jóval nagyobb több mint 3 százalék feletti mínuszban járt fél négy előtt.

A forint szerda délután három óráig erősödött a 273 forintos szintet is megközelítve az euróval szemben. Innen azonban visszapattant az árfolyam, fél négy körül 273,4 forint volt az euró. A kedvező amerikai adat a befektetői hangulat javulásához járul hozzá, ami a kockázatosabb papírok, így a forintban vezetett értékpapírok irányába terelik a tőkét.