Vágólapra másolva!
Eséssel indult a kereskedés az amerikai tőzsdéken, de a kedvező adatoknak és híreknek köszönhetően végül növekedni tudtak az indexek.
Vágólapra másolva!

Zuhanással nyitottak az amerikai tőzsdék, de sikerült ledolgozniuk a veszteségeket, így minden vezető index növekedéssel zárt a szerdai kereskedésben. A Dow Jones 0,07 százalékkal erősödött, a Nasdaq 0,62 százalékkal, az S and P 0,44 százalékkal erősödött.

Az amerikai piacok szerdán több fontos hírt kaptak. A Fehér Ház a kiadások csökkentéséről adott ki közleményt, például a katonai kiadásokon keresztül 200 milliárd dollárral fognák vissza a büdzsét 2015-ig.

Fontos bejelentés volt a Fed kötvényvásárlása is szerdán. Az amerikai jegybanki funkciót ellátó intézmény 105 milliárd dollárt költ a következő 30 napban kötvények vásárlására, amivel pénzt juttatnak a gazdaságba. A Fed egy héttel korábban jelentette be a 600 milliárd dolláros programját, az első vásárlás értéke azonban nem a meghirdetett 75 milliárd dollár, hanem annál több, 105 milliárd dollár lett.

Ezek mellett az amerikai gazdaság kereskedelmi mérlege jobban alakult a vártnál. A piaci becslést jelentő 45 milliárd dollár helyett csak 44 milliárd lett a deficit. Az amerikai munkaerőpiac is vártnál jobban teljesített, a várt 7 ezer helyett 24 ezerrel csökkent az először munkanélküli segélyért folyamodók száma.