Megdöbbentek a befektetők - külföldi lapok a válságadó meghosszabbításáról

Vágólapra másolva!
Megdöbbentek a befektetők azon, hogy a magyar válságadó a vártnál hosszabb ideig, 2014-ig sújtaná az egyes kulcsiparágakat és a bankokat - derül ki a vezető külföldi gazdasági napilapok és hírügynökségek beszámolóiból.
Vágólapra másolva!

A magyar adók megijesztik a befektetőket - ezzel a címmel közölt írást a Financial Times a magyar kormány terveiről. A cikk szerint megdöbbentek a befektetők azon, hogy a kormány megtartana egy sor különleges adót azután is, hogy azok az eredeti tervek szerint 2012-ben lejárnának. Mindezt annak érdekében, hogy növeljék az állami bevételeket - teszik hozzá.

A Fianancial Times úgy véli, hogy az elemzők már leírták a válságadót, mint "torzítót", és kételkednek abban a kormányzati jóslatban, hogy a gazdaság öt százalékkal bővül 2013-ig. Nem utolsósorban azért, mert a válságadók lenyomják a növekedést. Eközben az érintett,- főként külföldi tulajdonú - vállalatok arra figyelmezetnek, hogy a kénytelenek lesznek visszafogni a beruházásokat Magyarországon az adók miatt.

A Bloomberg arról ír, hogy a tervezett intézkedést a befektetők úgy fordították le, hogy a kormány nem fogja csökkenteni a kiadásokat. "Ez egy kísérlet, hogy titokban növeljék a bevételeket és betömjék a hiányt, ahelyett, hogy nehéz intézkedésekről döntene a a kormány" - véli Neil Shearing, a Capital Economics londoni elemzője. Az írás megemlíti, hogy magyarország adókat vetett ki a pénzügyi, az energia, a kiskereskedelmi és a telekommunikációs szektorra, és arra használták a magánnyugdíjpénztárakba befolyó bevételt, hogy megadják a hátterét a jövő évi, egykulcsos 16 százalékos jövedelemadónak.

A Bloomberg írása kiemeli, hogy a magyar tőzsdeindex július óta a legnagyobb veszteségét volt kénytelen elkönyvelni a hír napvilágra kerülése után. Megmelíti azt is, hogy a Moody's ebben a hónapban dönt arról, hogy lerontja e a magyar adósság besorolását a harmadik legalacsonyabb befektetési fokozatba.

A feltörekvő piaci országok részvényei az elmúlt két hét legnagyobb veszteségét voltak kénytelenek elkönyvelni a megugró kínai infláció miatt - tudósít a Business Week. A cikk külön megemlítette Magyarországot, hogy a veszteségekhez nagymértékben hozzájárult az is, hogy a magyarországi válságadó a vártnál hosszabb ideig, 2014-ig sújtaná az egyes iparágakat. Az írjás felhívja a figyelmet arra, hogy a tervezet nyilvánosságra kerülése után a BUX 4,7 százalékkal zuhant, Magyarország legnagyobb bankja, az OTP 5,2 százalékot, míg a Mol 6 százalékot veszített értékéből.

A Reuters hírügynökség is beszámolt arról, hogy a magyar válságadók noha lejárnak 2012-ben, de a kormány új szabályokról egyezne meg az érintett szektorok képviselőivel. A hírügynökség idézi Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivőt, aki elmondta, hogy az új szabályozással a becslések szerint a válságadó fele, mintegy 85,5 milliárd forint folyhat be a büdzsébe évente.