Orbán: Teljesen új közteherviselési modell jön 2013-tól

Vágólapra másolva!
Nyílvánvaló, hogy rövid távon csak válságadókkal lehet megoldani a gazdasági gondokat, 2013-tól azonban a kormány létrehozza a közteherviselés teljesen új modelljét, a válságadó helyébe lépő adókról pedig 2012-ben fognak tárgyalásokat folytatni az érintett társaságokkal - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A legfontosabb feladat a gazdaság talpra állítása, ez pedig csak új munkahelyekkel lehetséges - mondta csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök, mielőtt aláírta Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökével a kormány és az MKIK közötti megállapodást a szakképzési feladatokról.

Orbán Viktor a válságadó meghosszabbításáról szóló hírekről elmondta, hogy nagyon jó dolognak tartja, hogy "már most a jövőről, a 2013 utáni kérdésekről beszélünk", ez ugyanis azt jelenti, hogy a kormány az addig terjedő időszakra világos feltételek mellett szabja meg a gazdaságpolitika útját. "Nyilvánvaló, hogy rövid távon csak válságadókkal lehet megoldani a gazdaság gondokat. Hosszú távon azonban nem ez a követendő módszer, hanem a gazdaság szereplőivel való megállapodás révén egy működőképes rendszer kialakítása" - mondta a kormányfő.

Új adómodell

A miniszterelnök közölte: a kormány 2013-tól létrehozza a közteherviselés teljesen új modelljét, a válságadó helyébe lépő adókról pedig 2012-ben fognak tárgyalásokat folytatni az érintett társaságokkal. Addigra az Európai Unióban is kialakul majd egy bankadórendszer, annak megfelelően fog tárgyalni a kormány a magyar piac szereplőivel - mondta Orbán Viktor, aki szerint a kormánynak nem az a feladata, hogy működtesse a gazdaságot, hanem az, hogy gazdaságpolitikájával segítse az azt működtető vállalkozásokat.

"A jövő egyik legfontosabb kérdésről döntöttünk a megállapodás aláírásával, a szakképzés megújítása ugyanis rendkívül fontos a jövőbeni fejlődés szempontjából" - mondta az MKIK-val kötött megállapodásról a kormányfő. "A kormány erkölcsi kérdésként kezeli, hogy megtanítsa dolgozni az embereket" - tette hozzá. Orbán szerint olyan közeget kell teremteni, ahol az emberek megbecsülik a munkát, és nem ördögtől való a 15 éves kortól való munkába lépés sem, ezt bizonyítja, hogy a foglalkoztatottságot is 15 és 64 éves kor között mérik a nemzetközi szervezetek.

A miniszterelnök elmondta, a kormány egymillió új munkahely teremtéséről szóló terve "reális cél, de ezzel csak beneveztünk a versenybe", 13-15 éves távlatban pedig az a cél, hogy foglalkoztatásban Magyarország az EU vezető országa legyen. "Fontosnak tartom, hogy a fiatalok útja az iskolapadból ne a munkaügyi központba, hanem a munkahelyre vezessen" - mondta a kormányfő.