Túlélésért küzd az eurózóna az EU elnöke szerint

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió elnöke szerint az eurózóna a túléléséért küzd, amit ha nem teljesít, az egész Európai Uniót fenyegetheti. A korábbi görög adósságválság után Írország is segítségre szorulhat.
Vágólapra másolva!

Herman van Rompuy, az Európai Unió elnöke szerint az eurózóna a túlélésért küzd, ha az Unió nem élné túl, ha a eurót használó tagállamok nem tudják leküzdeni az adósválságukat. - írta az Economic Times.

Ugyanakkor hozzátette, hogy nagyon magabiztos az ügyben, hogy az EU túlteszi magát a válságon a "bátor intézkedéseknek" köszönhetően, amelyekkel "a populizmus időszakában tudták csökkenteni kiadásaikat, az utcákon tapasztalható erős ellenállás ellenére".

Írország már a héten hivatalos segítséget kérhet az Európai Uniótól adósságainak leküzdésére. A BBC korábban azt írta, hogy 60-80 milliárd eurós segélycsomagot kérhetnek, mivel a 6 milliárd eurós megszorító csomag ellenére tarthatatlanná válhat az ír költségvetés.

Görögország még tavasszal fordult az uniós tagállamokhoz segítségért, amelyek egy szigorú megszorítási program fejében 110 milliárd eurót adtak a mediterrán országnak. A magas görög, ír, valamint a portugál, olasz és spanyol adósság miatt az eurózóna többi tagállama is bajba kerülhet, ezért az uniós pénzügyminiszterek létrehozták az Európai Pénzügyi Stabilitási Alapot, amely 440 milliárd eurós kerettel gazdálkodhat.