Erdei Tamás: Nem egyeztettek a bankszövetséggel a bankadó módosításáról

Vágólapra másolva!
Meglepetésként érte a bankokat a banki különadó mértékének és alapjának megváltoztatása, arról ugyanis előzetesen nem egyzetett az ágazattal a kormány, nyilatkozta Erdei Tamás. A Magyar Bankszövetség elnöke szerint technikai változtatások mögé bújtatva növelték a különadó mértékét.
Vágólapra másolva!

Meglepetésként érte a bankokat a banki különadó mértékének és alapjának megváltoztatása, amit kedden fogadott el a parlament, és nagyon károsnak tartják, ahogy a banki különadó időtartamának meghosszabbítását is - nyilatkozta az MTI-nek a Magyar Bankszövetség elnöke szerdán.

Erdei Tamás elmondta, hogy a keddi módosítás nagy meglepetés volt számukra, ugyanis nem volt szakmai egyeztetés a bankszövetség és a kormány között. Úgy vélekedett, hogy technikai változtatások mögé bújtatva a különadó mértékének növelésére került sor.

Kedden fogadta el a parlament azt a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által benyújtott módosító indítványt, amely megváltoztatta a bankok és a biztosítók különadójáról szóló jogszabályt. A külföldi leányvállalatokkal rendelkező bankok és a kisebb biztosítók jól jártak a módosítással (erről részletesebben itt olvashat).

A Matolcsy-féle módosításból adódó új szabályok szerint a biztosítók az eddigi egységes 6,2 százalék helyett sávosan adóznak majd: jövőre a korrigált díjbevétel első 1 milliárd forintja után 1,5 százalékot kell fizetni, a 8 milliárd forintot meg nem haladó rész után 3 százalék lesz az adó, az efeletti összegre pedig 6,4 százalék lesz az adókulcs.

Az indoklás szerint "a sávozás következtében elsősorban a kis biztosítók terhelése csökkenne, amely révén a gyengébb piaci helyzetükből adódó versenyhátrányuk is mérséklődne" - vagyis a versenyben elfoglalt pozíció alapján differenciál a módosítás.

A hitelintézetek esetében az adóalap 50 milliárd forintot meghaladó összegére jutó adókulcs jövőre 0,50-ről 0,53 százalékra emelkedik. A hitelintézetek adóalapjaként meghatározott mérlegfőösszeg számításánál a csökkentő tételek között nevesített ügyletek az Európai Uniós relációkra is kiterjednek.

Az adókulcs emelésének hatása az előzetes számítások szerint bruttó 8 milliárd forint. Az adóalap változása nem mindenkit érint egyformán. A külföldi érdekeltségek súlya nem olyan jelentős, hogy emiatt érdemes volt az adóalapot módosítani - mondta Erdei Tamás.

A 2011-es költségvetési törvényjavaslathoz mellékelt, 2014-ig terjedő gazdaság- és költségvetés-politikai kitekintés szerint a pénzintézetek különadójából az idei 182 milliárd forint, és a 2011-es bevételi előirányzatban szereplő 187 milliárd forint után a következő három évben még 93,5 milliárd forint bevételt tervez a kormány.

A bankszövetség elnöke hangsúlyozta: ha a bankadó tartósan fennmarad, csökkenti a bankok aktivitását, ami fékezheti a gazdasági fellendülést. Hosszabb távú fenntartása a költségvetés bevételeit is csökkenteni fogja, és a bevétel nem lesz arányban ennek az árával..

Erdei Tamás emlékeztetett arra: a banki különadót az eredeti tervek szerint 2012-től kivezették volna, utána, ha addig megszületik, az uniós bankadó szabályozás keretrendszerét alkalmazták volna.

Azokban az uniós országokban, ahol bankadót vezettek be, a terhelés hatoda-nyolcada a magyarországi bankadónak - mondta Erdei. "Ragaszkodunk ahhoz, hogy piackonform adót vezessenek be, a nem piackonform adók pedig szűnjenek meg. Nagyon veszélyesnek tartanánk, ha a banki különadó 2012-től az európai mértéket meghaladó mértékben fennmaradna" - mondta a bankszövetség elnöke.

Az idei év nagyon nehéz lesz a bankszektor számára Erdei Tamás szerint, a megnövekedett kockázatok ugyanis arra késztetik a bankokat, hogy nagyobb céltartalékokat képezzenek, ami az eredmény jelentős csökkenéséhez vezet, ezt tetézi a bankadó hatása. A szektor az idén szerény jövedelmet tud produkálni, sok pénzintézet veszteséges lesz.