Sávosan emelkedik a gáz ára januártól

gáz, gázóra, gázszolgáltató, gázáremelés, gázláng
Vágólapra másolva!
A magyar lakosság csaknem kétharmada számára nem drágul a földgáz januártól - jelentette be Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön. A gázártámogatás rendszere 2011-ben is fennmarad.
Vágólapra másolva!

A szegényebbek, a nagycsaládosok és a nyugdíjasok számára biztosan nem emelkedik a gáz ára jövő januártól - jelentette be a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón Fellegi Tamás fejlesztési miniszter.

1200 köbméter éves fogyasztásig 2011-ben is fennmarad a kormány által a választások után az egyetemes szolgáltatói körben (azaz a lakossági és a kisebb intézményi, céges fogyasztók számára) bevezetett ármoratórium. Ez Fellegi Tamás szerint azt jelenti, hogy a fogyasztási helyek 57 százalékánál nem lesz áremelés, az emberek további, 1200 és1500 köbméter között fogyasztó 9 százalékánál pedig mindössze 0,7 százalékos lesz a drágulás. A kormány számításai szerint a lakosság e 66 százalékába beletartozik többek között az összes nyugdíjas, illetve "átlagfogyasztó". A nagycsaládosok, vagyis a 3 vagy több gyereket nevelők kezdvezményre számíthatnak, gyermekenként további plusz 200 köbméter erejéig fogyaszthatnak a jelenlegi moratórium szerinti árakon.

Az 1500 és 2000 köbméter közötti kategóriában az áremelés mértéke 4,5 százalék, 2000 és 2500 között 6,1, 2500 és 3000 között 7,1 százalék lesz. A két legmagasabb áremelkedési kategóriába (7,8 százalék, illetve a 3500 köbméter feletti fogyasztásra érvényes 9,3 százalék) a fogyasztóknak csak a 6 százaléka tartozik majd - tette hozzá a miniszter.

Átírta a kormány az árképletet

Mindez úgy lesz lehetséges, hogy a kormány kezdeményezni fogja a földgázellátási törvény módosítását - ennek értelmében a földgáz árának csak 60 százalékát határozhatja meg a hosszú távú megállapodás alapján a Gazpromtól vásárolt gáz ára, a maradék 40 százalékban az azonnali piacon érvényes ár lesz a meghatározó. Az árképlet további fontos változása, hogy az egyik összetevő, a szolgáltatói nyereségkorlát 120-ról 100 százalékra módosul. Az egyetemes szolgáltatók tőkemegtérülését a jelenlegi 8-9 százalékról miniszteri rendelettel 4,5 százalékra csökkentik.

Amint a költségvetésből is kiderül, a következő évben is megmarad a gázártámogatás rendszere - erősítette meg egy kérdésre válaszolva Nagy Anna kormányszóvivő.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Évi 1500 köbméteres fogyasztás körül már érdemes lesz figyelni

Megegyezés vs. diktátum

A miniszter emlékeztetett rá, hogy az elmúlt nyolc évben 15-ször emelkedett a gáz ára, a 2002-es 45 forintról 140 forintra. Így a magyar lakosság a vásárlóerejéhez mérten ma a 4. legdrágábban jut gázhoz, ezért nem lehet tovább jelentősen terhelni - jelentette ki.

"Nehéz volt megtalálni a közös pontot a szolgáltatókkal, mert ragaszkodtak volna a korábbi árképlet alapján esedékes két számjegyű emeléshez" - jegyezte meg Fellegi. Az [origo] információi szerint a közös pontot végül egyáltalán nem is sikerült megtalálni: az egyik szolgáltató neve elhallgatását kérő munkatársa kérdésünkre azt mondta, "nem megegyezés született, hanem diktátum".

A szakma várja a részleteket

Laczó Sándor, a Magyar Gázipari Egyesülés (MGE) igazgatóságának elnöke szerint csak a részletek ismeretében lehet értékelni, hogy ez mit jelent a szervezet tagjai számára. A tagok várják a szükséges jogszabály-módosítások tervezetét, de ésszerűnek tartanák, hogy azokat a kormányzat egyeztesse a piaci szereplőkkel - mondta az elnök az MTI kérdésére.

Az MGE elnöke kiemelte, hogy az egyetemes szolgáltatóknál jelentős informatikai fejlesztésekre lesz szükség a sávos gázár bevezetése miatt, és a felkészüléshez nagyon rövid idő áll rendelkezésre. A fogyasztók elégedettségét nagymértékben befolyásolná, ha nem működő vagy nem jól működő rendszerrel indulna a lakossági számlázás - tette hozzá Laczó Sándor.

Kutas István, a legnagyobb magyarországi gázipari cég, az E.On szóvivője az MTI-nek azt mondta: "még nem ismerjük a szabályozás részleteit, nem láttunk még jogszabály-tervezeteket, de az már biztosan látszik, hogy az E.On Magyarországon eddig is veszteséges gázüzletága ezután is az lesz. Szeretnénk folytatni a tárgyalásokat a kormánnyal, hogy olyan árszabályozás jöjjön létre, mely a fogyasztók hosszú távú érdekeit is szolgálja, és nem csak rövid távon minimalizálja az árat. Az általunk megismert tervezetnek számos aggályos pontja van, így a holland gáztőzsde árainak bevezetése a magyar szabályozásba, valamint az elismert árfolyam számítási módja - ezekről szeretnénk egyeztetni a kormánnyal a közeljövőben."