Orbán: Nem lehet tudni, sikeres lesz-e a magyar gazdasági kísérlet

Vágólapra másolva!
Magyarország egyedi helyzete egyedi "gazdasági mixtúrát" kíván, amelyről nem lehet tudni, sikeres lesz-e, és amelynek sok elemét nem szeretik a piacok- nyilatkozta a magyar kormányfő csütörtökön Párizsban. Ennek ellenére a kormány kitart a gazdasági kísérlet mellett, tette hozzá a miniszterlenök. Orbán Viktor megerősítette azt is, hogy a kormányzatnak az az ambíciója, Magyarország a ciklus végére Közép-Európa legversenyképesebb gazdasága legyen.
Vágólapra másolva!

Magyarország gazdaságilag speciális helyzetben van, ezért egy egyedi "gazdasági mixtúrát" készített a kormány, amelynek egyes elemei tetszenek a piacoknak, más elemeit viszont "utálják" a piacok, de a kormány kitart a gazdasági kísérlet mellett - jelentette ki Orbán Viktor csütörtökön Párizsban, miután találkozott a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkárával.

A magyar miniszterelnök szerint a kormányzati gazdaságpolitikából tetszik a piacoknak a gazdasági növekedés erősítése, a költségvetési hiány csökkentése vagy a szakképzés átalakítása, ugyanakkor a piacok "utálják" a bankadót, a válságadót vagy a "nyugdíjrendszerben az első és második pillér összeolvasztását."

Nem lehet tudni mi lesz a kísérlet eredménye

Orbán Viktor hangsúlyozta: mivel eddig senki sem csinált hasonló gazdaságpolitikát, és Magyarország helyzete egyébként is különleges, ezért most nem lehet egészen pontosan tudni, hogy mi lesz ennek a gazdasági kísérletnek az eredménye: bukás vagy siker, de a kormány mindent megtesz a siker érdekében.

A magyar kormányfő emlékeztetett rá: még tavasszal Davosban találkozott Angel Gurriával, az OECD főtitkárával, ahol jelezte, hogy kormánya olyan költségvetést örökölt az előző kabinettől, amelyben nem valósak a számok, viszont ha azokat nyilvánosságra hozza, megnő az összeomlás kockázata. A miniszterelnök megköszönte Gurria akkori tanácsát, miszerint "beszéljen keveset és dolgozzon sokat", mert Orbán szerint ennek hatására lett valós az idei költségvetésben szereplő 3,8 százalékos államháztartási hiánycél.

A ciklus végére az élre törünk a régióban

Orbán Viktor megerősítette, hogy kormányának legfontosabb feladata Magyarország eladósodottságának csökkentése. Kérdésre válaszolva azt is elmondta: Magyarországon a nemzeti bank függetlensége biztosított és az is marad.

A kormányfő megerősítette azt is, hogy a kormányzatnak az az ambíciója, Magyarország a ciklus végére Közép-Európa legversenyképesebb gazdasága legyen. Ehhez meglátása szerint egyszerre kell beszállni egy adó- és hiánycsökkentési, valamint egy gazdasági növekedési versenybe.

A magyar miniszterelnök még csütörtökön találkozik Francois Fillon francia kormányfővel, pénteken délelőtt pedig Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnökkel. Ezt követően pénteken és szombaton Portugáliába utazik a kormányfő, ahol Lisszabonban részt vesz és felszólal a NATO-csúcson és a NATO-Oroszország csúcson is.