Ha Írország megmenekül, Portugália lehet a következő

Vágólapra másolva!
Az íraek valószínűleg elfogadják a külső segítséget, de egyelőre nem akarják a rájuk erőltetni próbált feltételeket elfogadni; az eurózóna problémáira fogékony befektetők már Portugáliára sandítanak; beszólt Kínának a Fed első embere; az internetes cégvezetők vezetnek az év üzleti személyiségeit bemutató Fortune-listán; tizennyolc millió dolláros kártérítést bukott el Will Ferrell amerikai színész egy brókercég ellen. Külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Írország nem fogja megemelni a helyi társaságiadó-kulcsot egy uniós segélycsomagért cserébe - idézi a BBC internetes oldala Mary Coughlan ír miniszterelnök-helyettest. A bankjai helyzete miatt nagy bajban lévő Írországban az Eu más államaihoz képest kirívóan alacsony, 12,5 százalékos a társasági adó mértéke, és egyes hírek szerint Németország, illetve Franciaország ennek megemelését szeretné kérni a pénzügyi segítség fejében.

Az esetleges ír mentőcsomag csak időlegesen háríthatja el az eurózónát fenyegető veszélyt, mert a befektetők figyelme ekkor az övezet következő leggyengébb tagjára fog irányulni - ismerteti a Bloomberg a Citigroup és a Nomura International szakértőinek véleményét. Az állampapír-piaci hozamok alapján ez az állam Portugália lehet.

Kína és más országok megnehezítik a világgazdaság talpra állását azzal, hogy a valutájuk árfolyamát mesterségesen alacsonyan tartják - mondta Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke a Wall Street Journal tudósítása szerint. Az árfolyampolitikája miatt rendszeresen támadott Kína Bernanke érvelése szerint túlhevíti saját gazdaságát, és megakadályozza a kiegyensúlyozott és fenntartható növekedés beindulását.

Az internetes videóstreamelést kínáló Netflix elnök-vezérigazgatója, Reed Hastings lett az év embere az üzleti életben, a Fortune magazin által összeállított rangsorban - írja a CNN internetes oldala. Az ötvenes listán a második Alan Mulally, a Ford vezére, harmadik az Apple-főnök Steve Jobs, 4. Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója, 8. Warren Buffett befektetési huru, 11. pedig a Google-t irányító Eric Schmidt.

Tizennyolc millió dolláros kártérítést bukott el Will Ferrell amerikai színész egy amerikai választottbíróságon a JP Morgan Chase brókercége ellen - számolt be a Fox News. Ferrell és társai a rossz befektetések miatt támadták meg a céget, de vesztettek, így ki kell fizetniük az eljárás összesen 634 ezer dolláros költségét.