Januártól új adótörvények, sávos gázáremelés

Vágólapra másolva!
A magyarok rettegnek az álláskereséstől, sávosan emelkedik a gázár, családbarát és egykulcsos lesz az adórendszer, Orbán Viktor a magyar uniós elnökségről egyeztetett Brüsszelben, és kiderült, hogy a C-vitamin nem előzi meg az influenzát, csak gyorsítja a gyógyulást - heti gazdasági összefoglaló Labancz Lászlótól, a Sanofi Pasteur, a Sanofi-Aventis-csoport oltóanyag-üzletágának vezetőjétől.
Vágólapra másolva!

Fotó: Hajdú D. András [origo]

1. Elfogadták az új adótörvényeket

Új adótörvényeket fogadott el a parlament, amelyek értelmében januárban megkezdődik az áttérés az egykulcsos személyi jövedelemadózásra, ez adóalapcsökkentő családi kedvezménnyel egészül majd ki. Az új szabályok szerint minden adózó 16 százalék szja-t fizet, és az adójóváírás mértéke is csökken, az igénybe vétel feltételei pedig szigorodnak. A változás következtében megszűnik a minimálbér (kvázi-)adómentessége is, mivel az eddigi 769 forint helyett (a minimálbér-tárgyalások eredményétől függően) közel 3500 forint lesz majd a fizetendő adó. Változik a jövedéki adó mértéke is, a cigaretta esetében ez drágulást jelent, míg egyes sörfajták, amelyek alkoholfoka alacsony, olcsóbbak lesznek.

Az egykulcsos adó bevezetése Szlovákiában felpörgette a gazdaságot, az adócsökkentés emellett - főként ha nagyobb szigorral párosul - segíthet visszaszortani az adóelkerülést is. Jó lépésnek tartom tehát, akárcsak a gyerekes családok támogatását. Tragikus, hogy ma már kevesebb mint százezer gyermek születik Magyarországon egy évben. Ha ez így folytatódik, 2030-ra már alig nyolcmillióan leszünk.