Megalakult a klíma- és energiaügyi államtitkárság

Vágólapra másolva!
Az eddig két különböző tárcánál működő klímapolitikai és energetikai szakterület a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alatt egyesül. A változást részben az uniós elnökség feladatai indokolják.
Vágólapra másolva!

Megalakult a klíma- és energiaügyi államtitkárság a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (NFM) - közölte a tárca szombaton. Az államtitkárságot Bencsik János vezeti, munkáját Kovács Pál energiaügyekért felelős és Olajos Péter zöldgazdaság-fejlesztésért és klímaügyekért felelős helyettes államtitkár segíti.

A két terület eddig nemcsak két külön államtitkárság alá tartozott, de ezek közül az egyik a Nemzetgazdasági Minisztériumban működött. Az összevonás szándéka néhány hete már kitudódott. Az NFM mostani közleményében a klímapolitika és a zöldgazdaság-fejlesztés egységes irányítás alá szervezésével, a "rendszer finomhangolásával", valamint a január 1-jétől induló soros magyar uniós elnökség miatti feladatokkal indokolta a lépést.

A minisztérium szerint a klíma- és energiaügyi államtitkárság legfontosabb feladatai közé tartozik Magyarország hosszú távú, 2030-ig szóló energiastratégiájának megalkotása, valamint a Megújuló Energia Nemzeti Cselekvési Terv benyújtása az Európai Bizottságnak - e dokumentumoknak kell ugyanis megalapozniuk a hazai energetikai és klímapolitikai célkitűzések ütemezett megvalósítását és Magyarország uniós vállalásainak teljesítését.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium korábbi infrastruktúráért felelős államtitkársága megszűnik, de abból a közlekedési szakterület Völner Pál államtitkár irányítása alatt önálló államtitkárságként folytatja tevékenységét - írta az NFM.

A kormány magalakulása után kiderült, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz a volt Pénzügyminisztériumén kívül csak a megszűnő Munkaügyi Minisztériuma feladata kerül, a vagyongazdálkodás felügyelete már nem. Azóta átkerült az NFM-hez az Oroszországgal és a volt szovjet térséggel foglalkozó FÁK-osztály is, és egy ideig úgy tűnt, hogy az ITD Hungaryvel is ugyanez történik, de az végül kormányhivatallá alakulva maradt az NGM-nél.