A politikusok optimisták, elemzők kevésbé az ír mentőcsomag miatt

Vágólapra másolva!
Rövid távon stabilizálni fogja a helyzetet az Írországnak nyújtott pénzügyi segítség, azonban elemzők szerint a krízisnek még nincs vége, az továbbterjedhet Portugáliára is; Warren Buffet szerint a gazdag embereknek - neki is - több adót kellene fizetnie - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Rövid távon stabilizálni fogja a helyzetet, ahhoz nem fér kétség - mondta Jacques Cailloux, a Royal Bank of Scotland vezető közgazdásza a Bloombergnek arról, hogy Írország pénzügyi mentőcsomagban állapodott meg az Európai Unióval, hozzátette azonban, hogy ahogy Görögország esetében történt, a bizonytalanság megmarad.

"Ez valószínűleg nem állítja meg a fertőzést, a krízisnek még nincs vége - véli Sylvian Broyer, a Naxtis vezető - eurórégióval foglalkozó - frankfurti közgazdásza is. A segítség elfogadását azért erőltette az Európai Unió, hogy megakadályozza a válság továbbgyűrűzését az olyan érzékeny országokba, mint Portugália vagy Spanyolország.

A mentőöv azután jött, hogy Írországnak a két éve tartó megszorítások óta sem sikerült helyreállítani a piac bizalmát, a pénzügyi szektornak adott segítség költségei egyre csak nőttek - jegyzi meg a Bloomberg írása.

"Azt hiszem, Portugália lesz a közvetkező, aki segítséget kérhet" - véli Filipe Garcia, a Informacio de Mercados Financerios közgazdásza. A Reutersnak úgy nyilatkozott, hogy ez most elkerülhetetlennek látszik, és ez még év vége előtt meg fog történni, vagy röviddel azután.

A német pénzügyminiszter, Wolfgang Schauble a ZDF televízióban ugyanakkor azt mondta: "ha most megtaláljuk a jó választ az ír problémára, akkor nagy az esélye annak, hogy nem lesz dominóhatás" - tudósít a Reuters.

A Wall Street Journal írása szerint hatalmas a bizonytalanság az ír bankrendszer újjáépítési költségei miatt. Írország 50 milliárd euró tőkeinjekciót ígért (ami közel a harmada az ország éves gazdasági termelésének), de a piacok még aggódnak, hogy ez elegendő lesz e ahhoz, hogy kipárnázza a talajt a bankok lehetséges veszteségeinek.

A gazdagokat adóztatná Warren Buffet

A milliárdos üzletember, Warren Buffet szerint a gazdag embereknek több adót kellene fizetniük, és hagyni kellene a Bush-érában született, legnagyobb keresőket érintő adócsökkentési lehetőségeket kifutni idén december végén - írja a Bloomberg.

"Ha valamit, akkor az adókat az alsó és a középosztálynak, és talán a felső középosztálynak tovább kellene csökkenteni - mondta az ABC-nek adott interjújában Buffet, hozzátéve, hogy az embereknek a "felső végen" - mint például neki - sokkal több adót kellene fizetniük.