Komoly forinterősödésre számítanak nagybankok a nyugdíjtervek miatt

Vágólapra másolva!
Egyes banki elemzők szerint akár 10 forintot is eshet jövőre az euró jegyzése amiatt, hogy a kormány az állami nyugdíjrendszerbe tereli a magánpénztári vagyonokat.
Vágólapra másolva!

Tavaly a feltörekvő devizák közül a legrosszabb teljesítményt nyújtotta, de jövőre erősödhet a forint annak köszönhetően, hogy a kormány a magán-nyugdíjpénztári vagyonból tömné be a költségvetési lyukat - erre számít a Bloomberg tudósítása szerint három nyugat-európai nagybank, a KBC Groep NV, a Barclays Capital és az UniCredit SpA.

Barcza György, a KBC tulajdonában levő K&H Bank elemzője szerint 5 százalékot erősödhet a forint az euróval szemben 2011-ben a fenti nyugdíjátváltási hatás miatt, Koon Chow, a Barclays londoni stratégája szerint pedig mintegy 3 milliárd dollárnyi külföldön tartott nyugdíjvagyont kell majd forintra váltani, aminek biztos pozitív hatása lesz a magyar pénzre.

Tóth Gyula, az UniCredit bécsi elemzője szerint a külföldi eszközök átváltása 10 forinttal viheti lejjebb az euróárfolyamot. Tóth szerint 800 milliárd forintnyi nyugdíjvagyon lehet külföldi eszközökben, amiből a kormány szerinte államadósságot csökkent majd. Nigel Rendell, az RBC Capital elemzője szerint a pluszkereslet már az elkövetkező hónapokban megjelenhet a forint piacán, Németh Dávid, az ING Bank elemzője szerint a pozitív hatás pedig akár egy évig is eltarthat.

Nem teljesen így látja Cselényi György, a BNP Paribas elemzője, aki szerint a magyar állam nem is váltja majd forintra ezeket a pénzeket, a devizaadósságot ugyanis devizában kell majd törleszteni - azaz szüksége lesz a kormánynak az euróra, főleg azért, mert Magyarországnak 4,3 milliárd euró olyan devizahitele van, ami egy éven belül lejár.

A Bloomberg emlékeztet arra, hogy a magyar kormány az állami rendszerbe való visszatérésre buzdítja a pénztártagokat, a magánnyugdíjpénztárakat spekulánsoknak állítva be, akik túl magas díjért kezelik a megtakarításokat. A hírügynökség szerint nem Magyarország az egyetlen olyan régiós állam, amely szemet vetett a nyugdíjpénzekre: Bulgária a múlt hónapban jelentette be, hogy kilenc magánpénztár vagyonát állami kontroll alá vonja.

A magánnyugdíj-pénztári szektorról szóló cikkeinket itt találja meg.