Száz reformot ígér februárra Matolcsy

Matolcsy György, Napi Gazdaság konferencia, adó, MÜPA, Művészetek Palotája
Vágólapra másolva!
A kormány februárra elkészíti strukturális reformokat tartalmazó tervét, amely a gazdasági növekedés mellett megteremti az adórendszerbe történő befektetés, azaz az adócsökkentés fedezetét - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter kedden.
Vágólapra másolva!

"Magyarországnak el kell jutnia a pozitív adóháromszöghöz. Ez azt jelenti, hogy a térségben jellemző adóterhelést kell bevezetni, egyszerűsíteni kell az adózást és szélesíteni kell az adózók körét" - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaság konferenciáján kedden, a Művészetek Palotájában és hozzátette: az új kormány szokatlan módon, szakítva különböző közgazdasági logikákkal két célt tűzött ki maga elé.

"Egyik kezünkkel a költségvetést kell rendbe tenni, a másikkal fel kell pörgetni a gazdaságot" - fogalmazott. Matolcsy azt mondta, hogy a kormány létrehozza a a közép-európai adómodellt, amit alacsony állami újraelosztás, azaz karcsú, de okos állam és emelkedő adómorál jellemez. "A közép-európai adómodell speciális magyar elemekkel van bővítve, ez pedig a családbarát adórendszer, vagyis a családoknak jelentős kedvezményt nyújt az állam" - közölte Matolcsy.

Matolcsy azt is elmondta: a kormány célja, hogy középtávon jelentősen leszorítsa a GDP-arányos adóterhelést az idén várható 39 százalékról, jövőre ez az arány 36, 2014-ben pedig már 33 százalékos lesz, ami nagyon jelentős csökkentést jelent. "A következő időszakban az szja-nál alkalmazott módszereket alkalmazza majd a kormány a többi adónemnél is, vagyis az adófizető bázis szélesítésére, az egyszerűsítésre és az adóterhelés mérséklésére törekszik. Ennek megfelelően a társasági adóterhelés 10 százalékra fog csökkeni 2013 után" - tette hozzá a miniszter.

Matolcsy szerint ezek a lépések az adórendszerbe történő befektetést jelentik, ezt a befektetést pedig három forrásból fogja fedezni a kormány középtávon. "Az egyik a gazdaság fehérítése, vagyis az adózóknak látniuk kell, hogy az állam nem sanyargatja őket, ezért érdemes adózni" - mondta Matolcsy, aki hozzáfűzte, hogy a második a gazdaság élénkítése, a 4-6 százalékos GDP-növekedés komoly bevételnövekedést jelent majd; a harmadik pedig a strukturális reformok megvalósítása.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Matolcsy: Az adórendszerbe történő befektetés megtérül

Matolcsy közölte: a kormány feburár végén előáll egy programmal, amelyben meghatároz közel 100 strukturális reformot. "A reformok javítani fogják Magyarország működését és 600-800 milliárd forintos megtakarítást eredményeznek, ezzel az adórendszerbe történő befektetés megtérül" - tette hozzá Matolcsy. A miniszter szavaiból kiderült, hogy a reformok érintik majd a nyugdíj, a járulékfizetési és az egészségbiztosítási rendszert is.

Matolcsy György a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakításáról azt mondta, az állam nem kényszerít senkit arra, hogy visszalépjen az állami rendszerbe. Hozzátette, hogy valamennyi pénztártagnak nyilatkoznia a döntéséről, arról, hogy marad-e a nyugdíjpénztárban vagy átlép az állami rendszerbe. "Középtávon a kormány a kétpilléres, az állami és az önkéntes kasszákon alapuló nyugdíjrendszerben hisz" - tette hozzá a miniszter. (Az [origo] információi szerint a kormány szerdai ülésén dönt az állami rendszerbe történő átlépés szabályairól.)