Az FBI razziázott három amerikai alapkezelőnél

Vágólapra másolva!
Házkutatást tartott az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda három fedezeti alapnál, mert az FBI azt feltételezi, hogy bennfentes kereskedés folyt az alapkezelő társaságoknál.
Vágólapra másolva!

Átkutatta a New York-i Level Global Investors és a stamfordi Diamondback Capital Management irodáit hétfőn az FBI- írja a The New York Times online kiadása. A lap szerint a kormányzat össztűz alá kívánja venni a Wall Streeten egyre terjedő bennfentes kereskedelmet.

Ez a két társaság összesítve kilenc milliárd dollár vagyont kezel a szintén stamfordi SAC Capital Advisors ellenőrzése alatt. Utóbbit a milliárdos Steven A. Cohen vezeti, aki a lap szerint "rejtélyes kereskedelmi tehetségéről" ismert. A harmadik érintett fedezeti alap a bostoni Loch Capital Management, mely technológiai befektetésekkel foglalkozik.

A nyomozók egyelőre nem vádoltak meg név szerint senkit, a SAC nem kommentálja a razziát. A Level Global megerősítette a vizsgálat tényét, egyúttal közölte, hogy együttműködtek a vizsgálat során.

Névtelenséget kérő források szerint a nyomozók több Wall Street-i befektetési banknál és befektetési alapnál is megjelennek majd a következő napokban. A mostani razzia összecseng a Wall Street Journal hétvégi számában megszellőztetett értesüléssel, hogy komoly vizsgálatok indulnak az 1,7 ezer milliárd dollárnyi vagyont kezelő fedezeti alapoknál.

A bennfentes kereskedés révén a befektetési bankárok dollármilliókat tudnak keresni azzal, hogy bennfentes információk felhasználásával - például "kiszagolnak" egy vállalati fúziót - kötnek a bennfentes információval érintett értékpapírra, tőzsdei termékre ügyletet.