Csődbe engedné az íreket Soros egykori cégtársa

Vágólapra másolva!
Jim Rogers, Soros György egykori befektetőtársa szerint nem kell megmenteni Írországot. A guru úgy véli, hogy a hibázó hitelező bankoknak kellene leírni a veszteségeket, nem pedig az adófizetőkkel megfizettetni a hitelezési hibák árát.
Vágólapra másolva!

"Írországnak és egész Európának jobb lenne, ha a kelta tigris csődbe menne" - idézte a legendás befektetőt és pénzügyi kommentátort, Jim Rogerset az investmentweek.co.uk. A Quantum-alapot Soros Györggyel együtt 1970-ben létrehozó befektetési guru szerint mind az unió, mind a közös valuta kibírná az ír csődöt.

Az ír miniszterelnök, Brian Cowen vasárnap este jelentette be, hogy Írország pénzügyi mentőcsomagot kap az Európai Uniótól. A pénzügyi segítség részleteiről - így annak összegéről és futamidejéről - az elkövetkező napokban tárgyal az unió, illetve a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Brian Lenihan pénzügyminiszter szerint a mentőcsomag kevesebb lesz 100 milliárd eurónál, Olli Rehn, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa pedig azt mondta: valószínűleg három éves időszakra fog szólni az íreknek felajánlott hitel. A hétfőn gyakorlatilag összeomló ír kormány korábban tagadta, hogy tárgyalnának a hitelcsomagról, sőt Írország eddig azt sem ismerte el, hogy szüksége lesz segítségre.

"Csődbe kellene menniük. Jobb lenne nekik, meg Európának, meg a világnak is" - nyilatkozta Rogers a Russia Todaynek mielőtt az írek megegyeztek volna az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a pénzügyi mentőcsomagról. Soros György egykori cégtársa szerint mind a görögök, mind az írek csak nagyon kis szeletét képviselik az EU-nak, a csődjük így nem rendítené meg a közösséget.

Rogers szerint mindez azért lenne jó, mert nyilvánvalóvá válna, hogy az EU valóban erős eurót szeretne, illetve hogy az emberek nem költekezhetnek olyan pénzből, ami valójában nem az övék. A befektető szerint az a helyzet, amibe az írek kormányozták magukat egyszerűen "nevetséges."

"Tisztában vannak azzal, hogy mennyi kölcsönt vettek fel az írek? Csak a bankjaik a GDP 80 százalékának megfelelő összeget vettek fel kölcsönnek. Lehetetlenség mindezt visszafizetni. Ez az ír gazdaságot évekre megbénítja majd" - tette hozzá a guru, aki szerint egyszerűen nincs olyan ok, amiért az adófizetőknek, akár Európában, akár Írországban, vagy bárhol a világon más emberek hibáiért kellene fizetniük. "A kölcsönt adó bankok hibáztak, a veszteséget is nekik kell leírni. Az adott bankok kötvény-és részvénytulajdonosainak kell leírni a veszteséget. Ennyire egyszerű" - fejtette ki Rogers.