Novemberi kamatemelésre számít az egyik londoni befektetési ház

Vágólapra másolva!
Megjelentek a londoni City elemzői közösségében az első olyan előrejelzések, amelyek nem zárják ki, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) már e havi monetáris tanácsi ülésén emelheti jelenleg 5,25 százalékos kamatát. Mások december és február kötött számítanak egy, vagy akár több emelésre.
Vágólapra másolva!

A 4cast nevű vezető londoni befektetési tanácsadó csoport szakértői negyed százalékpontos kamatemelést várnak a Magyar Nemzeti Bank jövő heti monetáris tanácsi ülésétől. Az elemzők azzal számolnak, hogy az MNB új inflációs jelentésében a belátható pénzügypolitikai távlatra az eddiginél magasabb inflációs pálya szerepel majd. Felhívják a figyelmet arra, hogy a jegybank vezetői számos alkalommal hangsúlyozták, hogy az MNB "habozás nélkül bevet minden rendelkezésre álló eszközt", ha az árstabilitási célkitűzések veszélybe kerülnek.

A ház londoni elemzői szerint a jövő évi adócsökkentés megdobja majd az inflációt, mivel növekedni fog az elkölthető jövedelmi hányad, ami potenciálisan növeli a fogyasztási kiadásokat és a munkaerő-keresletet is.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének felzárkózó piaci szakértői ugyanakkor úgy gondolják, hogy a magyar háztartások az elkölthető jövedelmi hányad növekedésének jelentős részét megtakarítják, mivel az adóváltozások jórészt a magas jövedelmű háztartásoknak kedveznek majd, és ennek a rétegnek a fogyasztási határhajlandósága viszonylag alacsony.

A 4cast londoni elemzőinek keddi előrejelzése szerint ugyanakkor a kiskereskedelmi, távközlési és energiaipari szektorokra kirótt különadóknak is valószínűsíthetően inflációs hatásuk lesz, miután ezeket az adókat a vállalatok át fogják hárítani a fogyasztókra. Ráadásul ezek a válságadók több évre szólnak, vagyis nem tekinthetők olyan egyszeri, átmeneti sokktényezőnek, amely felett az MNB monetáris tanácsa esetleg megpróbálhat szemet hunyni - fejtegették a 4cast citybeli szakértői.

"Elévült a kivárás politikája"

A 4cast szerint az MNB eddig a kivárás politikáját folytatta, ez az alapállás azonban mára elévültnek tekinthető, miután ismertté váltak a 2011-re szóló költségvetési tervezet részletei. "A magyar jegybanknak válaszolnia kell, annak érdekében, hogy megőrizze az inflációs cél hitelességét, ellenkező esetben ugyanis a piaci bizalom romlását és a kockázati felárak ezzel járó emelkedését kockáztatja" - vélik.

A piacok már árazzák a negyed százalékpontos kamatemelést a következő 3-6 hónapra, és az MNB-nek "nagyon jó okokat kellene felmutatnia" a pénzügypolitikai válaszlépés késlekedése esetén - írják tanulmányukban a 4cast londoni elemzői.

A BNP Paribas bankcsoport szakértői szerint azonban csökkent a valószínűsége a novemberi MNB-kamatemelésnek, miután a Standard & Poor's hitelminősítő nemrégiben megerősítette a befektetési ajánlású magyar szuverén adósosztályzatokat. A BNP Paribas szerint azonban annak jó esélye van, hogy december és február között a magyar jegybank "egy vagy több" kamatemelést végrehajt.