Századvég: 51 százalék fontolná meg az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépést

Vágólapra másolva!
A többség hallott az állami pillérbe való átlépés lehetőségéről, és kész fontolóra is venni azt. A pénztári egyenleggel kapcsolatban a tagok többségének nincsenek megfelelő ismeretei, és nem számít túl jó nyugdíjra - derül ki a Századvég Alapítvány legfrissebb kutatásából. Matolcsy György gazdasági miniszter ugyanakkor a 2011-es költségvetés bemutatásakor elmondta, hogy a kormány 90 százalékos visszalépéssel számol.
Vágólapra másolva!

A megkérdezettek 91 százaléka hallott arról, hogy 2011-től szabadon eldönthető, szeretne-e valaki magánnyugdíj-pénztár tagja lenni, vagy visszalép az állami pillérbe - derül ki a Századvég Alapítvány legfrissebb közvélemény-kutatásából, amelynek célja a magánnyugdíj-biztosítási szolgáltatásokkal kapcsolatos vélemények feltérképezése volt. A pénztártagok 9 százaléka nem értesült még erről a lehetőségről - áll a felmérésben.

A kormány ugyanakkor azzal számol, hogy 2011 végéig a magánnyugdíjpénztári tagok 90 százaléka visszalép az állami rendszerbe, ebből 540 milliárd forint visszaáramló vagyonra számítanak - mondta Matolcsy György a 2011-es költségvetés bemutatásakor. Ez gyakorlatilag azt is jelentené, hogy a magánnyugdíj-pénztárak eltűnnének, erről beszélt október 29-én Brüsszelben Orbán Viktor miniszterelnök is.

A biztosítottakat arról is megkérdezték, hogy a pontos összeg megnevezése nélkül, tudják-e mennyi megtakarítással rendelkeznek magánnyugdíj-pénztári számlájukon. A tagok többsége, 37 százaléka nem tudta, mennyi pénz van az egyenlegén. 34 százalékuk nagyjából, 29 százalékuk pontosan tudta hány forint van a számláján.

A biztosításra vonatkozó ismeretek felmérésével párhuzamosan azt is felmérték, hogy a pénztártagok hány százalékának állhat szándékában átlépni az állami nyugdíjbiztosítási rendszerbe. A válaszadók 51 százaléka kész megfontolni az átlépés lehetőségét, 32 százalékuk elzárkózott ettől a lehetőségtől, 17 százalékuk pedig nem tudott vagy akart válaszolni a kérdésre.

Végül egy kérdéssel azt teszteltük, hogy a pénztártagok mennyire elégedettek azzal a jövedelmezőséggel, amit a magánnyugdíjrendszer nyújt számukra. A válaszadók többsége elégedetlen a majdani kifizetések várt mértékével. A magánnyugdíj-biztosítással rendelkezők 54 százaléka gondolta úgy, hogy valószínűleg nem fog majd túl jó nyugdíjat kapni. 21 százalékuk úgy vélte, valószínűleg kedvező nyugdíjra tesz majd szert, míg a megkérdezettek negyede nem adott értelmezhető választ.

A Századvég 2010. november 19-21 között végezte kérdőíves közvélemény-kutatástát, amelynek során 800, magánnyugdíj-pénztári tagsággal rendelkező, felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI módszerrel. Az elemzésben közölt adatok nagy valószínűséggel legfeljebb plusz-mínusz 3,6 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.