A német "krízispróféta" szerint gazdasági nonszensz az euró

Vágólapra másolva!
Max Otte szerint a krízist eleve az euró okozta. A helyzeten viszont sokat segítene, ha néhány perifériális országot elbocsátanának az euróövezetből. Görögország, Portugália, Spanyolország és Írország pénzügyi megmentését lehetségesnek tartja a professzor, a "nagy bajok" akkor kezdődnének, ha a válság elérné Olaszországot. Ezzel a lehetőséggel azonban ő sem számol.
Vágólapra másolva!

"Abszolút elhibázott konstrukciónak", "gazdasági nonszensznek" nevezte az eurót Max Otte közgazdász professzor, a német Worms-i főiskola általános és nemzetközi üzemgazdaságtan tanára a Deutschlandradio Kultur csatornájának szerda reggeli adásában. A professzort Németországban "krízisprófétaként" emlegetik.


A korábbi rögzített árfolyamos rendszer jobb volt, mivel nem kényszerített egymástól eltérő nemzetgazdaságokat "egyetlen közös deviza ernyő alá". Az euró megszüntetését azonban nehéz ügynek tartja a professzor, mivel a teljes európai politikai elit az euróhoz kötötte saját sorsát.

Max Otte szerint a krízist eleve az euró okozta és a spanyol ingatlanpiaci válságot is az váltotta ki, hogy Spanyolországban elérhetővé tette az alacsony német hitelkamatokat. A közös deviza "gazdasági nonszensz, de nem lehet egykönnyen megszabadulni tőle".

A professzor szerint sokat segítene a helyzeten néhány perifériális tagország elbocsátása az euróövezetből. A kialakult helyzettel kapcsolatban lát azonban egy "halvány reménysugarat" is a horizonton: "ha az euró valaha is összeomlik, akkor egy valóban demokratikus Európa jöhet létre, egy olyan, amelyik polgárai érdekeit szolgálja."

A "Jön a Krach" (Der Crash kommt) könyvének 2006-os megjelenése óta a "német krízisprófétaként" ismert Max Otte lehetségesnek tartja Görögország, Portugália, Spanyolország és Írország pénzügyi megmentését. Amennyiben azonban a válság eléri Olaszországot, akkor "már tényleg nagy lesz a baj" - még akkor is, ha a professzor maga ezzel a lehetőséggel nem számol.

"Jelenleg elegendő gazdasági erővel rendelkezünk a perifériális országok megmentéséhez" - mondta Max Otte közgazdász professzor a rádiónak.