Ismét elkezdtek vásárolni a magyarok

Vágólapra másolva!
Idén szeptemberig 5385 milliárd forintot költöttek el a magyarok a kiskereskedelemben. Az élelmiszerboltok forgalma nőtt szeptemberben, benzinből ugyanakkor kevesebb fogyott.
Vágólapra másolva!

A kiskereskedelmi forgalom szeptemberben elmozdult a holtpontról a korábbi többéves csökkenést követően, így az idei összesített csökkenés mértéke 2,9 százalékra mérséklődött az előző éveshez képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

A KSH adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom 653,6 milliárd forintot tett ki szeptemberben, ami 0,4 százalékkal haladja meg az októberi értéket, és majdnem egy százalékkal több a tavaly szeptemberinél. A magyarok ebben az évben júliusban költöttek a legtöbbet: a forgalom 672,6 milliárd forintot tett ki a nyári hónapban.

Az év első kilenc hónapjában összességében 5385 milliárd forint forgalmat bonyolítottak le a kiskereskedők. Az eladások 45 százaléka élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes-, 17 százaléka üzemanyag-, 14 százaléka bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben történt.

Az élelmiszerboltok szeptemberben 1,3 százalékkal növelték eladásaikat éves összehasonlításban, így az első kilenc havi forgalom 2,5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. Szeptemberben a forgalom 90 százalékát lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) eladásai 1 százalékkal emelkedtek.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma szeptemberben 1,6 százalékkal emelkedett, így összességében az év első kilenc hónapjában az eladások 2 százalékkal maradtak el az előző évestől. Az üzemanyagtöltő állomások forgalma azonban szeptemberben 2,4 százalékkal, az év első kilenc hónapjában pedig 6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz mérten.