Az ír-félelmek húzták le az amerikai tőzsdéket

Vágólapra másolva!
Gyengültek a New York-i tőzsdeindexek a hét első napján, aminek a legfőbb okát az ír-mentőcsomagban látták a befektetők.
Vágólapra másolva!

A 30 amerikai vezető iparvállalat DJIA indexe 0,36 százalékos csökkenéssel 11 052 ponton zárt. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 0,37 százalékkal 2535 pontra hanyatlott, míg az S&P 500-as mutató 0,14 százalékkal 1187 pontra süllyedt.

Az indexek elsősorban azokra a félelmekre gyengültek, hogy az Írországnak megadott mintegy 90 milliárd eurós mentőcsomag nem lesz elég ahhoz, hogy lecsendesítse az euróövezeti adósságválságot. Az ezzel kapcsolatos félelmek erősebben hatottak a befektetőkre, mint az az adat, amely szerint a karácsonyi vásár első hétvégéjén 212 millió amerikai vásárló ment el boltba, vagy látogatott el kiskereskedelmi cégek weboldalaira, az egy évvel korábbi 195 millió után.

Az online vásárlói kiadások több mint 14 százalékkal emelkedtek a hálaadás napja utáni pénteki első munkanapon és szombaton. Az Amazon.com online kiskereskedelmi vállalat árfolyama több mint egy százalékkal nőtt az úgynevezett "Cyber Hétfőn", amikor az emberek ismét munkába állnak, és online vásárolnak termékeket.

Estig jól szerepeltek a banki részvények. Ennek oka az RBC Capital Markets egyik tanulmánya, amely szerint valószínűleg számos bank emeli majd az osztalékot 2011 első negyedévében.