Az önkéntes pénztárakra szükség van az NGM helyettes államtitkára szerint

Vágólapra másolva!
A magántulajdon védelme a nyugdíjellátásra vonatkozik, nem a vagyonra, a kormány pedig két pilléres nyugdíjrendszerben gondolkodik, azaz az önkéntes pénztárakra szükség van - mondta a parlament költségvetési bizottságának ülésén a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.
Vágólapra másolva!

"A korábbi alkotmánybírósági döntések arra vonatkoztak, hogy a magántulajdon védelme nem a kezelt vagyonra vonatkozik, hanem a nyugdíjellátásra, ezért a nyugdíjrednszer átalakításával nem sérül ez a jog" - mondta Nátrán Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a parlament költségvetési bizottságának hétfői ülésén.

A helyettes államtitkár szerint a munkavállalói járulék a "biztosítási rész", a munkaadói járulék pedig a "szociális rész" - ez utóbbi a szociális ellátórendszert finanszírozza, ennek megfelelően aki után ezt az összeget a munkaadója befizeti, kap szociális jellegű ellátást, azaz például jogosult lesza rokkantsági nyugdíjra és az öregségi minimumnyugdíjra is.

Nátrán Roland szerint a mostani válság megmutatta a magánpénztári rendszer gyenge pontjait - ha ugyanis a válság alatt ment volna egy generáció nyugdíjba, akkor az rosszul járt volna. A helyettes államtitkár szerint lehetnek olyan generációk, amelyek rosszul járnak a magán-nyugdípénztári rendszerrel, az állam pedig ki tudja egyenlíteni ezeket a kockázatokat. A kormány két pillérben gondolkodik - mondta Nátrán, aki szerint az államnak szüksége van az önkéntes pénztárakra.

A nyugdíjtörvén hétfőn már a parlament elé kerül, a plenáris ülésen 4 óra 20 perces időkeretben vitatközhatnak róla a képviselők az országgyűlési menetrend szerint.

A törvénytervezet szombaton került nyilvánosságra. A javaslat szerint a magánnyugdíjpénztárakból visszalépők vagyonát a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap fogja egybegyűjteni, amelyet az Államadósság Kezelő Központ fog működtetni. A törvényjavaslatot gyorsan fogja tárgyalni a parlament, mivel december 13-án már zárószavazást fognak tartani Selmeczi Gabriella nyugdíjügyi kormánybiztos szerint. A magánnyugdíj-rendszerben maradóknak 2011. január 31-ig kell majd nyilatkozni maradási szándékukról.