Bokros Lajos is aláírta a kormány "kalandor lépéseit" kritizáló nyilatkozatot

Vágólapra másolva!
Tartsanak ki az állampolgárok a magánpénztárak mellett, az Európai Unió pedig vesse latba befolyását a magyar kormány kalandor lépéseivel szemben - ezt kéri nyolc magyar közgazdász, akik hétfőn a kormány gazdaságpolitikájával szemben adtak ki nyilatkozatot. Az aláírók közül jelenleg egyetlen személy, Bokros Lajos lát el közfeladatot, aki európai parlamenti képviselő.
Vágólapra másolva!

A magánnyugdíjpénztárak tagjai "tartsanak ki a magánpénztárak mellett, ragaszkodjanak a sok-sok év alatt képzett megtakarításukhoz, öregkori megélhetésük biztos alapjához" - ezt kéri az a nyolc közgazdász, azaz Bauer Tamás, Békesi László, Bokros Lajos, Csillag István, Mihályi Péter, Petschnig Mária Zita, Simonovits András és Soós Károly Attila, akik nyilatkozatot adtak ki hétfőn a kormány költségvetési és nyugdíjpolitikájáról. Az aláírók közül közfeladatot egyedül Bokros Lajos lát el, aki az MDF európai parlamenti képviselője.

Az aláírók magukat azon magyar közgazdászoknak nevezve írták alá a nyilatkozatot, akik részt vettek "az elmúlt évtizedek eredményes reformjainak kidolgozásában és megvalósításában, és elkötelezettek Magyarország gazdasági felemelkedése és európai integrációja mellett".

Az aláírók támogatnak "minden, hazai és európai jogorvoslati lépést a nyugdíjpénztári tagok és a különadókkal sújtott személyek és vállalkozások érdekeinek védelmében", illetve "felhívják az európai politikai és gazdasági közvéleményt, az Európai Unió felelős tisztségviselőit, hogy vessék latba befolyásukat a jelenlegi magyar kormány kalandor lépéseivel szemben, amelyek ellentétesek azokkal a közösségi normákkal, amelyek követésére Magyarország a csatlakozáskor kötelezettséget vállalt".

Az érvelés szerint mindezt az indokolja, hogy a jelenlegi kormány az "elemi gazdasági ésszerűséget sutba dobó, a köztársaság alkotmányát és az Európai Unió normáit semmibe vevő akcióit indított a nyugdíjrendszer szétverésére, az adórendszer felforgatására és a szükséges reformok további elodázására", miközben titkolja, hogy mit tervez az állami nyugdíjakkal és a különadókkal.

A közgazdászok szerint a kormány politikája a "gazdasági egyensúly újabb megbomlásával, Magyarország tartós leszakadásával fenyeget, és veszélybe sodorja magyarok millióinak időskori megélhetését".