Selmeczi szerint sok milliárd forint hiányzik a nyugdíjvagyonból

Vágólapra másolva!
A magánnyugdíjpénztárak szerint az utóbbi 12 év 1 százalékos reálhozamot hozott a pénztártagoknak, de a kormány nyugdíjügyi megbízottja szerint a reálértéküket sem tartották meg a befizetések, így valaki hazudik.
Vágólapra másolva!

"Felvetődik a gyanú, hogy sok milliárd forint tünt el, valaki hazudik, valaki manipulálja az adatokat. Emiatt az is felvetődhet, hogy bűncselekmény történt" - mondta Selmeczi Gabriella nyugdíjügyi kormánybiztos kedden délután, arra reagálva, hogy a magánpénztárak szerint 1 százalékos reálhozamot értek el 1998 óta.

Selmeczi a Századvég tanulmányára hivatkozva közölte: számítások szerint 500 milliárd forint hiányzik a nyugdíjvagyonból. A kormánybíztos szerint 12 év alatt az inflációval korrigált összes befizetés 3261 millliárd forintot tett ki (ami nominálisan 2664 milliárd forintot jelent), így ahhoz, hogy a reálértéküket megőrizzék a befizetések, legalább ennyinek kellene lenni a kasszákban. Selmeczi szerint azonban nincs ennyi, az összes reálhozam ugyanis 109 milliárd forint, miközben 210 milliárd forintot írtak le költségként a pénztárak.

"Ha a pénztárak csak állampíprba fektettek volna, akkor 500 milliárd forinttal több lenne most a számlákon, ami 10 százalékkal magasabb egyéni hozamokat jelentett volna" - mondta Selmeczi, aki szerint a magánnyugdíjpénztárak és a mögöttök álló intézmények érdeke, hogy eltérítsék a számokat. Selmeczi szerint arról még nincs döntés, hogy milyen árfolyamon számolják majd el a különböző vagyonelemeket, de szerinte az átvételkori árfolyamon való elszámolás lehet a logikus.

Matolcsy múlt szerdán közölte, hogy a kormány elfogadta az állami nyugdíjrendszerbe történő átlépés szabályairól szóló javaslatot (a szerdai bejelentésről itt olvashat részletesen). Akkor még nem volt egyértelmű, hogy ezt milyen jogi megoldással érné el a kormány, ezt pontosította Selmeczi Gabriella nyugdíjbiztos, aki közölte, hogy nyugdíjadó lesz a munkáltatói járulékból (az átnevezés jelentőségéről szóló cikkünket itt találja). Selmeczi a hétvégén azt is bejelentette, hogy adózniuk kell az állami nyugdíjrendszerbe visszalépőknek a magán-nyugdíjpénztári reálhozam után.

A nyugdíjtervek szerint aki a magánpénztári rendszerben marad, az a 24 százalékos munkaadói befizetés után nem lesz jogosult az állami nyugdíjra, vagyis nyugdíjbefizetéseinek 70 százalékát elveszíti, és kiesik az állami szolidaritás rendszeréből.

A magánnyugdíjpénztárakról szóló cikkeinket ezen a linken találja meg.