Az IMF megduplázza hitelnyújtó képességét az európai adósságválság miatt

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a következő hónapokban megduplázza, 450 milliárd dollárra növeli hitelnyújtó képességét az Európában elharapódzó szuverén adósságválság miatt.
Vágólapra másolva!

A hitelforrás nagyságát azért növeli az ENSZ szakosodott intézménye 450 milliárd dollárra, hogy nagyobb hatékonysággal tudja kezelni az Európában eluralkodó szuverén adósságválságot - írta csütörtökön a Wall Street Journal.

Hogy ez elég lesz-e, az attól függ milyen gyorsan terjed a probléma - vélik amerikai elemzők. Az IMF dokumentumai szerint a szervezetnek jelenleg 202 milliárd dolláros alapvető hitelforrása van, amit nagyon akut pénzügyi válsághelyzetben még 41 milliárd dollárral megfejelhetnek, vagyis összesen 243 milliárd dollárja van az IMF-nek.

Ez kevesebb, mint az a 250 milliárd euró, amivel beszállt az unióval májusban közösen létrehozott 750 milliárdos válságalapba. Ezzel a 250 milliárd eurós (325 milliárd dolláros) összeggel kapcsolatban az IMF vezetői gyakran hangsúlyozzák, hogy a szervezet nem egy az egyben biztosítja ezt az összeget, hanem minden egyes felmerülő esetben egyedi alapon dönt, vagyis nem kell félretennie az összeget egészen addig, amíg az egyes mentőcsomagokról nem határoznak.