Megvannak a költségvetés fő számai, ellenzéki módosítókat is megszavazott a kormánytöbbség

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés 249 igen és 83 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta a jövő évi költségvetés főösszegeit kedden: az államháztartási hiány 687 milliárd forint lesz a tervek szerint. Az LMP 68 módosító javaslatot nyújtott be a költségvetéshez, ezek közül nyolcat fogadott el az országgyűlés, a képviselők pedig rábólintottak a Moszkva-tér felújítására is.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés megszavazta a jövő évi költségvetés főösszegeit kedden. Az első módosító indítványok elfogadása után a kiadási főösszeg 13 838,6 milliárd, a bevételi főösszeg pedig 13 151,2 milliárd forint lett. A jövő évi hiány a módosítások elfogadása után 687 milliárd forintra csökkent. Az általános tartalék helyére lépő rendkívüli kormányzati intézkedések összege kilencvenmilliárd forint lesz jövőre.

A Nyugdíjbiztosítási Alap jövő évi büdzséje nullszaldós: a bevételi és a kiadási főösszege egyaránt 3074 milliárd forint. Az eredeti javaslat 3085 milliárd forint volt, szintén nullszaldó mellett. Az Egészségbiztosítás Alap hiánya 2011-ben 88,6 milliárd forint lesz az eredetileg tervezett 98,1 milliárd forinttal szemben. Az alap bevételi főösszege 1370 milliárd, míg a kiadási főösszeg 1459 milliárd forint.

A főösszegeket a Fidesz és a KDNP szavazta meg, előbbiből 211-en, utóbbiból 36-an voksoltak igennel; igennel szavazott még két független képviselő, Molnár Oszkár és Ivády Gábor. Az MSZP és a Jobbik nemmel voksolt, az LMP 15 képviselője pedig távol maradt a szavazástól.

Nincs pénze a Költségvetési Tanácsnak

A jövő évi költségvetéshez módosító javaslatokat november közepéig lehetett benyújtani, a határidőig összesen 389 indítvány érkezett - a kormánypárti módosító indítványokról szóló cikkünket itt találja, az ellenzéki felvetésekből szemezgető összeállításunkat pedig ezen a linken olvashatja el. Az Országgyűlés kedden elfogadta a kormány által is támogatott módosító indítványokat, amelyek közé az idén ellenzéki javaslatok is bekerültek.

Döntöttek arról, hogy a Költségvetési Tanácsnak jövőre tervezett 835,5 milliárd forintból elvonnak 825,5 milliót, és a pénzt a romaösztöndíj-programra fordítják. Mintegy 22 milliárd forintot biztosítanak arra, hogy a közszféra dolgozóinak rendszeres nettó keresete ne csökkenjen akkor sem, ha az adó- és járulékváltozások egyébként hátrányosan érintenék őket.

Plusz 300 millió forinttal támogatják az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot, így elképzelhető, hogy ott írják alá jövőre az új alkotmányt. Az elfogadott indítványok között szerepelt, hogy a Puskás Ferenc Stadion rekonstrukciójára 500 millió forint jusson jövőre; az önkormányzati fejezeti tartalék 5 milliárd forinttal emelkedjen meg a tervezetthez képest; 3 milliárd forint pluszt adnak a bírósági eljárások gyorsítására; 495,3 millió forint jut a bírák keresetének javítására; 988,8 millió pedig az ügyészségek működési költségeinek emelésére.

Felújítják a Moszkva teret

Jövőre visszaáll a választásokon 1 százalékot elért pártok költségvetési támogatása az idei szintre, azaz 223 millió forint pluszt kapnak a büdzsé tervezetében lévő összeghez képest. Felújíthatják jövőre a fővárosi Moszkva teret, erre 3 milliárd forintot szavaztak meg; megújulhat a debreceni stadion is, e célra 1,25 milliárd forint jut. 80 milliárd forintra emelték a kormányhivatalok működtetése szánt 7,5 milliárdot is. A katolikus egyház 5,36 milliárd forint járadékkiegészítést kap.

Az LMP 68 módosító javaslatot nyújtott be a költségvetéshez, ezek közül nyolcat fogadott el az Országgyűlés. A legnagyobb összegű módosítás nyomán Jávor Benedek és Szabó Rebeka (LMP) javaslatára a nemzeti parkok plusz 521 millió forint támogatásban részesülnek. A párt javaslatára a Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért (PANKK) 104 millió forint, a Rádió C pedig 35 millió forint támogatást kap.