Varga Mihály szerint elhamarkodott volt a leminősítés

Vágólapra másolva!
Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára, egykori pénzügyminiszter szerint a Moody's elhamarkodta a hétfői leminősítést, mivel nem folyamatában értékelte a magyar gazdaságot, illetve annak az állampapírok besorolásában megjelenő kockázatosságát.
Vágólapra másolva!

A hitelminősítő hétfő reggel Baa3 kategóriába, két fokkal minősítette le a magyar papírokat, ami csak egy fokkal van a befektetésre nem ajánlott, úgynevezett bóvli kategóriától. A Moody's az államháztartás középtávú kockázataival és a forint sérülékenységével indokolta a döntést.

"Egy ilyen értékelés soha nem jó. Akkor sem, ha a világgazdasági válság a hitelminősítők szerepét átértékelte" - nyilatkozta Varga Mihály a Népszabadságnak, viszont szerinte az elmúlt hónapokban bíztató folyamatok indultak el Magyarországon. A miniszterelnökségi államtitkár arra hivatkozott, hogy a magyar gazdaság Európában ritkaságnak számító módon pozitív külkereskedelmi mérleget, 2011-ben 3 százalék alatti hiányt, csökkenő államadósságot és alacsony, 3-3,5 százalékos középtávú inflációt tud felmutatni.

Varga szerint egy hitelminősítőnek egyszerűbb "felszínes sajtóforrásokra" támaszkodni, s lehet, hogy "a Moody'st inkább az a hisztéria befolyásolta, ami a magánnyugdíjpénztárak körül kialakult".

A lapnak azt is elmondta, hogy szerinte nem fognak távozni a külföldi befektetők. "Nem menekül itt senki. Legalábbis akinek esze van. A hisztéria el fog múlni. Hamarosan kiderül, hogy a Moody's elhamarkodottan döntött" - mondta. Az államtitkár elmondta, hogy tavasszal lesznek olyan kormányzati döntések, amelyek befolyásolják majd a hitelminősítő értékelését.

Ezzel azokra a szerkezeti reformokra utalt a lap szerint, amelyet Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is megemlített. A miniszter hétfőn azt mondta az MTI-nek, hogy szükségesnek látja, hogy jövő tavasszal strukturális reformcsomagot jelentsenek be, s ezt "a Moody's következő értékelésekor már figyelembe veszi majd".

Matolcsy György először november 23-án, egy konferencián jelentette be, hogy a kormány február végén előáll egy programmal, amelyben közel 100 strukturális reformot fognak előterjeszteni. A reformoktól 600-800 milliárd forint megtakarítást vár a kormány, amellyel "az adórendszerbe történő befektetés megtérül" - mondta. A miniszter szavaiból kiderült, hogy a reformok érintik majd a nyugdíj, a járulékfizetési és az egészségbiztosítási rendszert is.