A Financial Times szerint előbb-utóbb emelni kell a magyar nyugdíjkorhatárt

Vágólapra másolva!
A Financial Times szerdai számában a magyar szakértőkhöz hasonlóan azzal magyarázza a Moody's hétfői leminősítését, hogy a kormány lépései nem győzték meg a befektetőket és a hitelminősítőket. A gazdasági napilap szerint strukturális reformokra van szükség, nem pedig eseti megoldásokra.
Vágólapra másolva!

"Soha nem jön jól a hitelképesség leminősítése, ám Magyarország esetében az időzítés különösen rossz volt: a Moody's Investors Service hitelminősítő egy hónappal a soros magyar EU-elnökség kezdete előtt rontotta a bóvli kategóriától egy fokozatra lévő szintre a magyar adósosztályzatot" - áll a Financial Times szerdai szerkesztőségi kommentárjában.

A mértékadó londoni gazdasági napilap szerint a hitelminősítő lépése tükrözi, hogy a külföldi befektetők növekvő aggodalommal figyelik Magyarország gazdaságpolitikai döntéshozatalának szeszélyes természetét. "Budapestnek ezeket az aggodalmakat teljes mértékben kezelnie kell" - derül ki a lap kommentárjából, amely szerint a Fidesz áprilisban azzal az ígérettel került hatalomra, hogy növekedéssel, nem megszorításokkal vezeti ki a gazdaságot a bajból.

"Nem meggyőzőek a lépések"

"A növekedéspárti gazdaságpolitika nem is ésszerűtlen: a magyar közadósság, amely a nemzetgazdasági kibocsátási értéknek hozzávetőleg a 80 százaléka, nem fog csökkenni növekedés nélkül" - írja a Financial Times cikke, amely szerint a terv előmozdítását célzó gazdaságpolitika nem bizonyult meggyőzőnek.

Hasonlóan nyilatkozott a Moody's hétfői lépése után az [origo]-nak Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója, aki közölte: a hitelminősítés mindig diplomácia is, ebből a szempontból a kormány gazdasági diplomáciája kudarc. "Senkit nem sikerült meggyőzni, hogy ez a gazdaságpolitika jó, ezért szemléletváltásra lenne szükség, amely a fenntartható költségvetés mellett azt célozná, hogy a kormányzás közelítsen a hitelezők elvárásaihoz" - tette hozzá hétfőn Duronelly.

Orbán felminősítésről beszélt

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a Moody's lépéséről hétfőn délután azt mondta: pontosan az történik, amit a miniszterelnök fél évvel ezelőtt előre jelzett. "A nemzetközi tőke érdekeit és szempontjait rövid távon sértő intézkedések miatt került sor a leminősítésre" - tette hozzá. Szijjártó szerint a "költségvetést stabilizáló, a gazdasági növekedést elősegítő intézkedésekről azonban be fog bizonyosodni, hogy azok hosszú távon mindenki számára kedvezőek lesznek". "A siker a kormányt és annak gazdaságpolitikáját fogja igazolni, és a rövid távú leminősítések hosszú távon felminősítésekké válnak majd" - mondta a szóvivő. Hasonlóan fogalmazott kedden Orbán Viktor. A miniszterelnök stockholmi látogatásán közölte: a magyar kormány nem a megszokott módszerekkel igyekszik fellendíteni a gazdaságot, és időre van szükség az eredményekhez. A kormányfő hozzáfűzte, arra számít, hogy a közeljövőben felminősíthetik Magyarországot.



A Financial Times szerint a magyar kormány egyszeri intézkedései (válságadók, magán-nyugdíjpénztári megtakarítások állami rendszerbe történő átirányítása) elősegítheti Magyarország rövid távú deficitcéljainak teljesítését, az ország strukturális problémáit azonban semmiféle módon nem kezelik. "Mindezek mellett a kormány megfosztotta méregfogától a Költségvetési Tanácsot is, és korlátozta az Alkotmánybíróság ítélkezési jogát költségvetési kérdésekben. Az eredmény a független költségvetési felügyelet hiánya. Nem csoda, hogy a befektetők idegesek" - írta a londoni gazdasági napilap.

A Financial Times szerint Budapestnek - ahelyett, hogy a bírálókra szájkosarat húzna - az ország számára égetően szükséges strukturális reformokat kellene végrehajtania. "A profitadók sem tudják örökké elfedni azt a tényt, hogy a közszférát meg kell nyirbálni, a nyugdíjkorhatárt emelni kell, és növelni kell a foglalkoztatási rátát is. Magyarországot minden arra ösztönzi, hogy kezelje ezeket a problémákat. A háztartások adósságállományának több mint a fele devizaalapú, és ha az ad hoc gazdaságpolitikai döntéshozatal még tovább gyengíti a forintot, az elgyötört fogyasztók lassítani, és nem serkenteni fogják a magyar gazdaságot - áll a Financial Times szerdai írásában.