Leminősítették Írországot, gyengült az euró

Vágólapra másolva!
A Fitch Ratings csütörtökön három fokozattal lerontotta Írország osztályzatát. A lépés után az euró veszített értékéből.  
Vágólapra másolva!

A Fitch Ratings leminősítette a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Írországot. (Az ír válságról itt olvashat részletesen.) A hitelminősítő az eddiginél három kategóriával alacsonyabb BBB+ besorolást adott az országnak. A minősítés stabil kilátással látták el a Fitch szakemberei. (A pozitív kilátás a felminősítést, a negatív pedig az újabb leminősítést valószínűsíti a hitelminősítőknél.)

Írország leminősítése rosszat tett az eurónak: a közös európai deviza dollárhoz mért árfolyama a nemzetközi devizapiacon a hajnali 1,33-as szintről 1,32 alá süllyedt. "Bár valóban gyengült az euró, az értékvesztés nem mondható jelentősnek" - mondta Kolba Miklós, az ING devizaüzletág-vezetője és hozzátette: a visszafogott piaci reakció azt jelzi, hogy a befektetők számítottak a lépésre.

"Általában az euró értékvesztése és a dollár erősödése a forint árfolyamát gyengíteni szokta, Írország leminősítése után is gyengült egy picit a forint, de ez sem mondható komoly jelentős változásnak. A piacon alig van forgalom" - tette hozzá Kolba. Délután 1 óra előtt néhány perccel 277,33 forintnál járt az euró, ekkor a svájci frankért 212,44, a dollárért 209,70 forintot kértek a kereskedők.