Orbán: Magyarország jó úton halad, nincs szüksége az IMF segítségére

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor kormányfő pénteken kijelentette, Magyarország jó úton halad és nem fog a Nemzetközui Valutaalaphoz fordulni a Moody's hétfői leminősítése miatt.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor szerint jó úton halad Magyarország, amit az is bizonyít, hogy 2011-ben 3 százalék alatt lesz a költségvetési hiány, és várhatóan csökken az államadósság mértéke is. A miniszterelnök ezt a magyar gazdaságot érintő újságírói kérdésre válaszolva mondta pénteken Vilniusban, az Andrius Kubilius litván miniszterelnökkel folytatott találkozó utáni sajtótájékoztatón.

Az OECD-főtitkárral folytatott novemberi megbeszélése után azonban Orbán még úgy nyilatkozott, hogy Magyarország egyedi helyzete egyedi "gazdasági mixtúrát" kíván, amelyről nem lehet tudni, sikeres lesz-e, és amelynek sok elemét nem szeretik a piacok.

A vilniusi sajtótájékoztatón a kormányfő nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy a Moody's Magyarországot érintő leminősítése miatt tervezi-e, hogy a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF) fordul.

A bóvli előtt eggyel

Egyszerre két fokozattal, a "Baa1" kategóriából a "Baa3" kategóriába sorolta át a magyar kormánykötvény minősítését a Moody's nemzetközi hitelminősítő intézet hétfőn.

A Moody's indoklása szerint a döntést a költségvetéssel kapcsolatos aggodalmak miatt hozták meg, és hozzátették, Magyarország sebezhetősége sokkal nagyobb a régiós országoknál. A minősítő szerint a strukturális költségvetési deficit tovább fog emelkedni, a költségvetési konszolidáció fenntarthatósága bizonytalan. A kilátás negatív, ami további leminősítésre utalhat, amit a költségvetési politika alakulásának függvényében hoznak meg.

A Moody's besorolása ezzel azonos szintre került a Standard and Poor's aktuális minősítésével, amely éppen a befektetésre ajánlott kategória alsó szintjét jelenti. Ennél egy szinttel áll feljebb a Fitch minősítése jelenleg.

A demokrácia olyan, mint egy kávéház

Ugyancsak a magyarországi gazdasággal kapcsolatos felvetésre közölte: a monetáris politikát érintően vannak nézeteltérések a magyar kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) között, ami nem szokatlan. "Teljesen mást gondolunk a követendő gazdaságpolitika alapjairól, és ez okozza a feszültségeket. A nemzeti bank annak a kornak a gazdaságfilozófiáját képviseli, amely éppen a gazdasági válsághoz vezetett" - mondta. Hozzátette, a kabinet "nem szokványos" intézkedésekkel - például bankadóval és válságadókkal - igyekszik felélénkíteni a magyar gazdaságot.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy megpróbálnak együttműködni a jegybankkal. A demokrácia olyan, mint egy kávéház, ahol mindig zaj és vita van, de ez az élet része - fogalmazott Orbán.

Orbán Viktor megismételte: 2011 az elmúlt két évtized legnehezebb éve lesz az EU-nak, Magyarország azonban megpróbálja a lehető legjobban ellátni elnökségi feladatait. Véleménye szerint a magyar elnökség egész Közép-Európa számára jó esély, az pedig különösen nagy lehetőségeket rejt magában, hogy Magyarország után Lengyelország tölti be az EU soros elnöki tisztségét, Litvánia pedig 2011. január 1-jétől átveszi az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét.

Kitüntetést vett át Orbán

A magyar kormányfő kitért arra is, hogy Magyarország és Litvánia között különleges kapcsolat van a történelmi háttér miatt, hiszen mindkét ország tudja, milyen volt az előző rendszer.

Az Andrius Kubiliusszal folytatott megbeszélésről szólva kifejtette: az elsődleges téma az energiapolitika volt, ami nemcsak Közép-Európában, hanem az egész Európai Unióban kulcskérdés. Ahogyan kedden Koppenhágában, Vilniusban is mindkét kormányfő kiemelt fontosságúnak nevezte a jövő februári energiacsúcsot.

Orbán Viktor a megbeszélést követően átvehetett egy kitüntetést is a litván miniszterelnöktől - amelyet még 2009-ben ítéltek neki oda -, Gediminas litván nagyfejedelem rendjének parancsnoki nagykeresztjét. A magyar kormányfő ezt a litván függetlenségért kifejtett erőfeszítéseiért és a Litvániával való jó együttműködésért kapta. Orbán Viktor mind politikai családja, mind a magyar nemzet nevében köszönetet mondott a kitüntetésért.

Orbán Vilniusból Rigába utazott, ahol találkozik a lett, valamint az észt kormányfővel. A magyar miniszterelnök a 2011 első fél évében esedékes magyar EU-elnökségre való felkészülés jegyében látogatott Litvániába és Lettországba.