"Nevetségesen durva" lépés lenne Magyarország bóvlivá minősítése egy nagybank szerint

Vágólapra másolva!
Az RBC Capital elemzője szerint semmi nem indokolja, hogy Magyarországot a bóvli kategóriába sorolják a nemzetközi hitelminősítők.
Vágólapra másolva!

Magyarország csökkenti a költségvetési deficitet, ami azt jelenti, hogy a hitelminősítők nem fogják a befektetési kategória alá vinni a magyar adósságbesorolást - így látja Nigel Rendell, a kanadai alapítású, de a világ 15 országában több mint 3000 alkalmazottat foglalkoztató RBC Capital elemzője, akit a Bloomberg idézett. A Moody's hétfőn jelentette be, hogy a magyar adósbesorolást két fokozattal, Baa3 szintre minősítette le, ami az utolsó, még befektetési kategóriájú minősítés.

A Moody's indoklása szerint a döntést a költségvetéssel kapcsolatos aggodalmak miatt hozták meg, és hozzátették, Magyarország sebezhetősége sokkal nagyobb a régiós országoknál. A minősítő szerint a strukturális költségvetési deficit tovább fog emelkedni, a költségvetési konszolidáció fenntarthatósága bizonytalan. A kilátás negatív, ami további leminősítésre utalhat, amit a költségvetési politika alakulásának függvényében hoznak meg (a piaci reakciókat és a leminősítéssel kapcsolatos elemzői véleményeket itt találja meg).

"Nem hiszem, hogy bármi azt indokolná, hogy Magyarországot a bóvlikategóriába sorolják" - fogalmazott Rendell, aki szerint ez "nevetségesen durva" lépés lenne. A Bloomberg arra is emlékeztet, hogy a jövő évi költségvetési tervben 3 százalék alatti deficit szerepel, az idei hiány pedig 3,8 százalék lesz - miközben az eurózóna hiánya a GDP 6,3 százalékát teszi ki, több országban pedig 10 százalék feletti a hiány.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője pár órával a Moody's bejelentését követően azt mondta, hogy "pontosan az történik, amit a miniszterelnök fél évvel ezelőtt előre jelzett", a "nemzetközi tőke érdekeit és szempontjait rövid távon sértő intézkedések miatt került sor a leminősítésre". Orbán Viktor a Széchenyi-terv vitairatának ismertetésekor, azaz július végén mondta azt, hogy "lesz még egy-két leminősítés, de ezek csak időleges zavarokat tudnak okozni, utána minden visszatér a régibe". A miniszterelnök kedden azt mondta, hogy a kormány "nem a megszokott módszerekkel igyekszik fellendíteni a gazdaságot, és időre van szükség az eredményekhez, de arra számít, hogy a közeljövőben felminősíthetik Magyarországot".

Csütörtökön Martonyi János külügyminiszter hatalmas hibának nevezte a Moody's leminősítését, amit szerinte a hitelminősítőnek "újra kell gondolnia". Orbán pénteken ehhez azt tette hozzá, hogy a leminősítés miatt Magyarország nem fordul az IMF-hez.