"Nem szabad csodát várni" - gödöllői cégek az uniós rendezvényekről

gödöllő eu-elnökség vendéglátás étterem
Vágólapra másolva!
A helyi szolgáltatók közül némelyek komoly reményeket fűznek ahhoz, hogy az Európai Unió és a tagországok tisztségviselői közül rengetegen megfordulnak majd a jövő év első felében Gödöllőn. Az óvatosabbak szerint azonban a diplomaták nem itt fogják elkölteni a pénzük nagy részét, az elsődleges haszon inkább a település ismertségének növekedése lehet.
Vágólapra másolva!

"Bízunk benne, hogy a magyar EU-elnökséghez kapcsolódó rendezvénysorozat megmozdít valamit Gödöllőn. Három éve működünk, de ez egy lassan nyíló közösség, apránként megy csak az üzletépítés. Itt nem lehet pesti árakkal dolgozni egy magasan pozicionált étteremben sem" - mondta Dunavölgyi Illés, a gödöllői Erzsébet királyné étterem vezetője péntek délután az [origo] tudósítójának a Pest megyei városban.

Pénteken mutatták be az EU-tagállamok Magyarországon akkreditált nagyköveteinek és a sajtónak a gödöllői királyi kastély átalakítás alatt álló épületét, ahol a 2011 januárjában kezdődő magyar uniós elnökség kiemelt diplomáciai eseményének többségét tartják majd. (A kastélybejárásról itt talál képeket.)

Mintegy kétszáz találkozó, megbeszélés, konferencia és kapcsolódó kulturális rendezvény helyszíne lesz Gödöllő, ezzel a fővároséhoz mérhetően fontos szerepe lesz a féléves elnökség lebonyolításában, ami nemcsak a város presztízsének tehet jót, hanem lehetőséget kínálhat a helyi cégek közül azoknak, amelyek közvetlenül vagy közvetve az idegenforgalomból élnek.

A beszállítók bizakodhatnak

Ezzel a Grassalkovich-kastély közelében lévő étterem vezetője is egyetért. "Huszonöt-harminc százalékos forgalombővülésre számítunk, naponta átlagosan hatvan-hetven főétkezéssel már elégedettek lennénk. Emellett pályázunk a kastélybeli cateringszolgáltatás ellátására is" - mondta kérdésünkre Dunavölgyi Illés.

Az üzletvezető szerint a kastélytól távolabb eső vendéglátóipari egységek nem biztos, hogy megérzik majd a rendezvények jótékony hatását, mert a politikusok és diplomaták előreláthatólag célirányosan mozognak majd a városban. "A beszállítóink viszont joggal bizakodhatnak. A halat, a mézet, a zöldséget és a dekorációt is helyi vállalkozástól rendeljük, a kenyeret is a közelből, Veresegyházról hozatjuk" - tette hozzá.

Hátránnyal is járhat a nagy foglaltság

Az étterem (önálló vállalkozásként) része az Erzsébet királyné hotelnak, amelynek igazgatója legalább másfélszeres forgalomnövekedést vár jövő januártól. "Szervezési okokból nyilván nem lehet végig telt ház, de a kihasználtságunk felmehet nyolcvan százalékra a jelenlegi negyvenről" - mondta érdeklődésünkre Varga Zsolt, a hotel igazgatója. Szerinte az intézmény amolyan nappali tartózkodásra szolgáló szálloda lesz a magyar elnökség alatt. Az eddigi információk alapján aludni inkább Pesten fognak a résztvevők, Gödöllő a 300 szobás szállodai kapacitásával nem is tudná elszállásolni őket éjszakára.

Varga Zsolt megjegyezte, a diplomaták rajzása bizonyos szempontból hátrányt is jelenthet: a szálloda három év alatt kiépített kapcsolatai bizonyára megsínylik majd, hogy az állandó partnerek vendégeit nem tudják majd elhelyezni. Ez számos gödöllői céget, köztük multikat is érinthet, a legtöbb vendég ugyanis üzletember - és fél év alatt ők akár el is szokhatnak máshová.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Varga Zsolt: "Jó program, hogy bele lehet ülni Barroso székébe"

"Ettől függetlenül az, hogy a város fél évig a figyelem középpontjában lesz, mindenkinek jó reklám, aki a helyi idegenforgalomban dolgozik. Úgy tudni, kicsit hosszabb is lehet a dolog lecsengése, mert a kastély lovardájában berendezett konferenciaterem megmarad egy ideig. Külön programpont lehet az idelátogatóknak, hogy bele lehet ülni Barroso székébe" - vélte az igazgató.

A szálló előtti Fő téren új díszburkolatot raknak le. A készültségi fok alapján nehéz elképzelni, hogy az egész tér kész lesz januárra - hasonló kételyek a kastély felújítás alatt álló részeivel kapcsolatban is felvetődtek már -, mindenesetre a munka a téli hideg ellenére nagy tempóban folyik.

Az út túloldalára szorult taxik egyikének vezetője nem hiszi, hogy a város harminc taxisa profitálni tudna a rendezvénysorozatból. "A vendégeket valószínűleg hozzák-viszik majd, és Gödöllőn belül aligha mozognak sokat. Pedig elkélne némi pluszfuvar, mert évek óta változatlanok a kilométerdíjak" - magyarázta a sofőr, aki nem érzi, hogy a város lakosait különösebben izgatná a készülő nagy esemény.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A főtéren még van munka

"Az emberek egyelőre nem várnak sokat, sőt sok mindent nem is tudnak még" - magyarázta Filó Zsuzsanna, a közeli Sissi Panzió igazgatója. "Kevesen vannak tisztában a biztonsági okokból bevezetendő korlátozásokkal, így azzal, hogy a HÉV nem fog megállni a városközpontban, hogy egyes esetekben bejáratott vendéglátó-ipari egységek sem kaphatnak közterület-foglalási engedélyt egy terasz kihelyezéséhez" - említette az igazgatónő.

Úgy véli, aki tudja, hogyan zajlik egy ilyen csúcstalálkozó, az azt is tudja, hogy a vendéglátással foglalkozó cégeknek nem szabad csodát várni tőle. "A kiszolgálószemélyzetre lehet számítani vendégként, de mivel Gödöllőn viszonylag kevés a programlehetőség, a pénzt vélhetőleg ők is inkább Budapesten fogják elkölteni. Abban viszont reménykedhetünk, hogy Gödöllő neve ismert lesz a határokon túl is, idehaza pedig a Grassalkovich-kastély szert tesz az őt megillető hírnévre" - mondta Filó Zsuzsanna.

Egy ismert név: alap a fejlesztésekhez

"A magas rangú politikusok nem a városi infrastruktúrát fogják használni, inkább a tolmácsok, újságírók és az adminisztratív személyzet kiszolgálására lehet építeni" - erősítette meg Gémesi György polgármester. Erre az üzletre a város közhasznú kft.-je is pályázik, de a polgármester szerint a közvetlen anyagi előny mellett hasonlóan fontos, hogy Gödöllő nevét sok helyen megismerik - ez jó alap lehet a későbbi fejlesztésekhez, akár a városi infrastruktúrát, akár a kastélyt tekintve.

Programhelyszínként azonban szóba jöhetnek olyan helyek, mint a Gödöllő-Domonyvölgyben lévő Lázár Lovaspark. A Külügyminisztérium munkatársai már bejárták a parkot, és öt nagyobb, száz-kétszáz fős delegációnak kötöttek le programot - tudtuk meg Darázs György igazgatótól. "A teljes éves forgalomhoz képest ez nem jelentős tétel, de jól jön, hogy kitölti a holtszezon egy részét, amikor egyébként szinte egyáltalán nincs vendég" - tette hozzá.