Enyhe pluszban kezdte a hetet a BUX

Vágólapra másolva!
Enyhe emelkedéssel kezdte a hét első kereskedési napját a Budapesti Értéktőzsde, az elemzők szerint az optimista nemzetközi hangulat ellenére bizonytalan a BUX mozgása.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 124,97 pontos emelkedéssel, 21 590,13 ponton nyitott hétfőn, ami a pénteki záró értékéhez képest 0,58 százalékos emelkedés. A világ tőzsdéin optimista a hangulat, ám a Budapesti Értéktőzsde bizonytalan lehet - az elemzők várakozása szerint.

Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője úgy véli, a világ már határozottan beállt egy ünnepi optimizmusra alacsony volatilitásal és forgalommal, de pénteken a magyar tőzsde mintha megint "leválni látszott volna". Az elemző véleménye szerint ez vagy azt jelenti, hogy lassan véget ér a novemberi nagy esés korrekciója és a BÉT megint lefelé indul, vagy csak egy napnyi gyengélkedés volt, aminek nem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítani.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház elemzője enyhe pozitív nyitást vár a BÉT-en, hasonlóan a külföldi piacokhoz. Várakozása szerint a pozitív hangulat nap közben is megmaradhat, ha nem jönnek közbe esetleges negatív hírek. Ilyen lehet például a Fitch hitelminősítő Magyarországgal kapcsolatos megnyilatkozása, ami feltehetően nem lesz pozitív az országra nézve. A Fitch Ratings várhatóan a közeljövőben végez a magyar besorolás felülvizsgálatával. Londoni elemzők a múlt héten arra számítottak, hogy ez a hitelminősítő sem süllyeszti Magyarországot a befektetésre már nem ajánlott, "bóvli" adóskategóriába.

A CIB Bank elemzői a pénteki emelkedést követően a jó hangulat folytatódására számítanak a tőzsdéken. Az erős kínai makroadatok hatására az ázsiai piac is pluszban mozog, és az európai határidők is emelkedést jeleznek. Makroadat nem várható hétfőn, így inkább a hangulat alakulása vezeti majd a piacokat - írják reggeli elemzésükben.

Emelkedéssel nyitottak hétfőn a meghatározó nyugat-európai tőzsdék. Londonban a FTSE-100 index 0,30 százalékkal, a frankfurti DAX-30 mutató 0,32 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 0,47 százalékkal erősödött a kereskedés indulásakor.

A BUX 206,57 pontos, 0,95 százalékos csökkenéssel, 21 465,16 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma nagyon alacsony volt, mindössze 8 milliárd forint értékben születtek üzletek, a vezető részvények az 1 forinttal erősödő Magyar Telekom kivételével gyengüléssel zárták a napot.