Londoni elemzők szerint túlzás lenne Magyarország bóvli minősítése

Vágólapra másolva!
A múlt heti Moody's-leminősítés után megvan a kockázata a magyar adósosztályzatok további rontásának, bár Magyarország "nem érdemelné meg", hogy a hitelminősítők a befektetésre ajánlott szint alá, azaz a "bóvli" kategóriába sorolják vissza, sőt a Moody's lépésének mértéke is "túlzás" volt - vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.
Vágólapra másolva!

A Moody's Investors Service hitelminősítő a múlt hét elején egyszerre két fokozattal, a befektetésre ajánlott kategória alsó határára, "Baa1"-ről "Baa3"-ra süllyesztette Magyarország deviza- és forintadósi besorolásait, a magyar költségvetési helyzet hosszú távú fenntarthatóságával kapcsolatos "növekvő aggodalmakra" hivatkozva.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének szakértői a felzárkózó európai térségről összeállított, befektetőknek hétfőn kiadott áttekintésükben azt írták, hogy a Moody's által egy hete bejelentett magyar leminősítés és annak indoklása - vagyis az, hogy a Moody's szerint az átmeneti intézkedésekre helyezett hangsúly negatív a magyar költségvetés szempontjából, és az adócsökkentések rontják a hiány szerkezetét - "nem volt meglepetés", az egyszerre két fokozatú osztályzatrontás mértéke azonban igen.

A Morgan Stanley londoni elemzői közölték: véleményük szerint a Moody's ilyen mértékű visszaminősítése "valószínűleg kissé eltúlzott volt", azzal együtt is, hogy a magyar jegybank szempontjából a leminősítés "egyértelműen igazolja" a magyar kockázati felárak emelkedésére adott választ, vagyis a múlt havi kamatemelési döntést. A Morgan Stanley szerint jelenleg mindenképpen a magyar kormányon a sor, hogy olyan strukturális intézkedésekkel álljon elő, amelyek enyhítik a hitelminősítők aggodalmait.

A ház citybeli szakértői hétfői helyzetértékelésükben felidézik, hogy a magyar kormány már bejelentette egy strukturális reformprogram közzétételének szándékát februárig. A Morgan Stanley elemzői szerint azonban "nem biztató", hogy a hasonló bejelentéseket a múltban "nem sok minden követte". A cég szerint a kérdés most az, hogy a Standard & Poor's mit lép, ez a hitelminősítő ugyanis "általában negatívabb" Magyarországgal szemben, mint a Moody's. Mivel az S&P - csakúgy, mint most már a Moody's is - a befektetésre ajánlott sáv alsó szélén tartja nyilván a magyar adósságot, egy esetleges visszaminősítés e cég részéről a magyar befektetői osztályzat megvonását jelentené. Egyértelmű annak a kockázata, hogy ez a következő hónapokban megtörténik, bár ez túl szigorú lépés lenne a Standard & Poor's részéről - vélekedtek a Morgan Stanley elemzői.

Korábbi elemzéseikben más nagy londoni házak is annak a véleményüknek adtak hangot, hogy nem lenne indokolt Magyarország visszaminősítése a "bóvli" kategóriába. Az RBC Capital Markets globális befektetési társaság nemrégiben kiadott londoni helyzetértékelésében például úgy vélekedett, hogy "nehéz lenne igazolni" Magyarország átsorolását a befektetésre nem ajánlott adóskategóriába, mivel a magyar költségvetési helyzet "gyakorlatilag az összes többi EU-tagállaménál jobb". A cég londoni felzárkózó piaci elemzői szerint Magyarország a belátható jövőben "megengedheti magának" törlesztési kötelezettségeinek teljesítését, és nem okoz számára sok nehézséget a befektetői tőke bevonása sem, így a magyar közadósság lefokozása "képtelenül durva (intézkedés) lenne".

Magyarország szuverén adósságát a három legnagyobb hitelminősítő - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - egyaránt a közepes befektetői sávban tartja nyilván, ám a Moody's múlt hétfői leminősítése nyomán közülük immár kettő a befektetésre ajánlott alapsáv alsó szélére sorolja a magyar adósságot. A Moody's új, "Baa3" szintű magyar adósosztályzata - amelyre ez a cég a korábbi, "Baa1"-es szintről rontotta a magyar besorolást, a köztes "Baa2" kihagyásával - megfelel az S&P "BBB mínusz" osztályzatának, és mindkét besorolás a közepes "BBB/Baa" befektetői kategória leggyengébb szintje. Ráadásul a két cég további leminősítést valószínűsítő negatív kilátást tart érvényben a magyar osztályzatokra.

A Fitch ennél egy fokozattal magasabb, "BBB" - a Moody's módszertanában "Baa2"-nek megfelelő - besorolással listázza a magyar államadósságot, de szintén negatív kilátással, és a londoni elemzői közösségben egyöntetű az a várakozás, hogy hamarosan ez a cég is bejelenti Magyarország visszaminősítését, tekintettel arra, hogy a negatív kilátás csaknem két éve érvényben van.