Biztosítás.hu: Napi 5-600 forintért kaphatunk komoly síbiztosítást

Vágólapra másolva!
A statisztikák szerint egy átlagos hétvégén 2-3 helikopteres és 6-7 szános mentést igénylő baleset következik be egy-egy kedveltebb síterepen. Ezen, sokszor milliós anyagi teherrel is járó személyi sérüléses károk mellett jelentős még a sípályákon másoknak okozott felelősségi kár, valamint a járművel utazók esetében a járművek balesete, meghibásodása. A Biztosítás.hu-tól megtudhatjuk, hogy utasbiztosításunk megkötése kapcsán mire kell a legjobban figyelni és hová fordulhatunk kár esetén.   
Vágólapra másolva!

Bár a síelés és a téli közlekedés alapvetően balesetveszélyes tevékenység - a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) 2010-es adatai alapján - elmondható, hogy az utazóknak csak mintegy harmada köt biztosítást külföldi utazása esetére. Pedig külföldi baleset esetén sokkal nagyobb bajba kerülhetünk, mintha itthon szenvednénk hasonló balesetet. A nyelvi nehézségek, a szeretteinktől és az anyagi forrásoktól való távollét, mind-mind növeli problémánkat, melyekkel utasbiztosítás nélkül szembenézni sokkal nehezebb.

Baleset esetén a hegyi mentő első kérdése, hogy van-e utasbiztosításunk. Ha nincs, akkor nekünk kell állnunk mentésünk, kórházba szállításunk, ellátásunk, műtétünk, gyógyszerünk, rehabilitációnk milliós költségeit. Szeretteink kiutazása, magunk vagy autónk hazaszállíttatása szintén a mi pénztárcánkat fogja terheli. Utasbiztosítás hiányában nélkülöznünk kell a magyar nyelven hívható assistance központok szolgáltatását is, amelyek kár esetén megszervezik és ki is fizetik kórházi ellátásunkat, szeretteink és járművünk ki, illetve hazajuttatását. Az utasbiztosítás további előnye, hogy mindezeken felül poggyász- és felelősségi károkra, továbbá síruházatra és sífelszerelésre is kiterjed. Nem érdemes tehát az utasbiztosításon spórolni, különösen azért nem, mert napi 5-600 forintért már komoly síbiztosítást vehetünk magunknak. A Biztosítás.hu szerint az alábbiakra érdemes figyelni:

• Mindenképpen hasonlítsuk össze a biztosítók által kínált különböző termékeket - mert a biztosítók ajánlatai között jelentős ár és szolgáltatásbeli különbségek vannak - és soha se válasszunk egy ajánlatból.

• Döntésünket a fontosabb kockázatokra adott térítések alapján hozzuk meg, első helyre téve hegyi mentéssel és balesetekkel kapcsolatos orvosi költségeket. Ezekből lehetőség szerint a minél magasabb összegűt válasszuk, mert ezek a költségek terhelhetik meg igazán pénztárcánkat egy síbaleset esetén. (Szóval ne az alapján válasszunk biztosítót, hogy megtéríti-e a fel nem használt síbérletünk árát.)

• Amennyiben autóval megyünk síelni, feltétlenül vegyünk autó assistance biztosítást is. Ez helyszíni javítást, csereautót, az utasok számára műszaki hiba esetén szállást tartalmaz, illetve baleset, pl.: lábtörés esetén, autónkat is hazaszállítatja.

• Kár esetén azonnal hívjuk fel a biztosítónkat. Az assistance központ erre szolgáló telefonszámát illetve a biztosítási kötvényünk számát ennek érdekében tartsuk magunknál. (Internetes kötés esetén ezt SMS-ben elküldik mobilunkra, így a kötvény esetleges elvesztése esetén is teljes körűen tudunk intézkedni.) A biztosítások megkötéséről a kiutazás előtti napig bezárólag gondoskodjunk.

Vigyázni kell arra, hogy az Európai Egészségbiztosítási Kártya, nem megfelelő síelésre! Az ingyenesen kiváltható kártya nem fedezi a hegyi mentés (szánkós, vagy helikopteres mentés akár 1,5 millió forintos költségeit). A kártyára igénybe vett szolgáltatások után sok helyütt önrészt kell fizetni (5-20 százalék az adott ország szabályainak megfelelően). A kártyát nem fogadják el minden kórházban, így előfordulhat, hogy törött lábunkkal a 30 kilométerre lévő másik intézménybe küldenek és nem fizet helyettünk felelősségi vagy poggyász károkat és nem jár hozzá magyar nyelvű segítség sem.

A Biztositás.hu az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. partnere.