Kiderült, mit kell tenni nyugdíjpénztár-választáskor

Nyugdíjfolyósító Igazgatóság
Vágólapra másolva!
Nyilvánosságra hozta a kormány a magánnyugdíjpénztárban maradni szándékozók teendőit és az állami rendszerbe visszalépők esetleges reálhozamának kifizetésére vonatkozó szabályokat. A magánrendszerben maradni szándékozóknak nevüket, lakhelyüket, tb-azonosítójukat és a pénztár nevét kell feltüntetni, a reálhozamot elérő visszalépők pedig három adómentes lehetőségből választhatnak, például jóváírathatják a leendő egyéni számlájukon. A pénzt áprilisban kaphatják meg.
Vágólapra másolva!

Nagy Anna kormányszóvivő szerdán jelentette be, hogy a kormány döntött a nyugdíjpénztár választás után teendők pontos menetrendjéről. A részletes szabályokat a rendelet tartalmazza, azonban Nagy Anna ismertette a főbb teendőket a magánpénztárban maradók, illetve a reálhozamot elérők számára.

Aki maradni szeretne a magán-nyugdíjpénztári rendszerben, annak január 31-ig kell erről nyilatkozatot tennie bármely nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál vagy a nyugdíjfolyósító igazgatóságnál, illetve az Országos Nyugdíjfolyósító Főigazgatóságnál. Aki tartósan külföldön tartózkodik a határidőig, annak a helyi külképviseleten teszik lehetővé a nyilatkozattételt.

A nyilatkozatban fel kell tüntetni a nevet, lakhelyet, a társadalombiztosítási azonosítót, illetve a magánnyugdíjpénztár nevét. A nyilatkozatot 5 napon belül a foglalkoztatónak is meg kell küldeni.

A magánpénztárak március 1-jéig kapják meg a névsort, aztán 45 nap áll rendelkezésükre összeszámolni, hogy hány tag maradt. Nagy Anna elmondta, hogy a további menetrendet is tartalmazza a kormányrendelet, de azt elég a szakértőknek megismerniük, mivel a lakosságot az már nem érinti közvetlenül.

Bár a pénztárválasztásról nem kell nyilatkoznia annak, aki szeretne visszatérni az állami rendszerbe, mivel a visszaléptetés ilyenkor automatikus, az esetleges reálhozamról ekkor is kell dönteni. (A reálhozam a magánnyugdíjpénztárban elért tényleges hozam inflációval csökkentett értéke.)

Az ismertetett kormányrendelet szerint három lehetősége van a reálhozamot elért pénztártagnak: vagy egy összegben felveszi, vagy jóváíratja az állami egyéni számláján, vagy átutaltatja az önkéntes pénztárának. Nagy Anna megerősítette, hogy mindegyik opció adómentességgel jár.

Az MTI érdeklődésére a kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság azt közölte, hogy áprilisban kezdődhet meg a reálhozam kifizetése, amely a magánnyugdíjpénztárak kötelezettsége. "A pénztárak az eszközök átadásával és az átutalásokkal kapcsolatos költségeket érvényesítik a magán-nyugdíjpénztári tag követelésével (reálhozam) szemben", azaz a magánnyugdíjpénztár-tag által "felvehető" összegből levonják az említett költségeket - írta az államtitkárság.

Aki elmulasztaná a nyilatkozattételt, az első körben kap egy levelet a magánpénztárától, amely felkéri nyilatkozattételre, ha ezzel sem élne a tag, akkor második körben kiutalják neki egy összegben. Ha nem venné át a pénztártag, akkor az állami nyugdíjkasszába kerül a pénz. A kormányszóvivő szerint "nagyon kevés esély van arra, hogy ne találja meg a magánnyugdíjpénztár-tagot" a pénz.