Sztrájk bénítja meg az életet Athénban

Vágólapra másolva!
Görögországban szerdán leállt a közlekedés, zárva vannak a hivatalok és az iskolák, sztrájkolnak a villamos művek dolgozói és az orvosok is a kormány megszorító intézkedései miatt. A tervek szerint az állami vállalatoknál dolgozók többségének tíz százalékkal csökken a bére jövőre.
Vágólapra másolva!

Mintegy 20 ezer ember tartott tiltakozó megmozdulást Athénban szerdán a kormány gazdasági megszorító intézkedései miatt. A feldühödött tiltakozók a görög parlament előtt összeverték Kosztisz Hacidakisz volt közlekedési minisztert. "Tolvajok! Szégyelljétek magatokat!" kiáltások kíséretében kővel dobálták és botokkal verték, míg végül az erősen vérző férfi bemenekült egy közeli épületbe.

Szerdán megbénult az élet Athénban a munkabeszüntetések miatt: leállt a légi és a közúti közlekedés, nem járnak a kompok, zárva tartanak a közhivatalok és az iskolák. Csatlakoztak a sztrájkhoz a banki alkalmazottak, az orvosok, a 11 millió lakosú országot árammal ellátó állami villamos művek dolgozói és a taxisok is. A dolgozók a főként az állami szférában várható bércsökkentés, illetve a bérek maximalizálása miatt vonultak az utcára. Az idén immár hetedszer tartanak 24 órás demonstrációt.

A görög állami vállalatoknál dolgozók 89 százaléka számíthat arra, hogy 10 százalékkal csökken a bére, mert havi fizetésük - a prémiumokkal együtt - meghaladta az 1800 eurót. Ugyanakkor a kormányzat havi négyezer euróban maximalizálta a bruttó béreket.

A görög pénzügyminisztérium közlése szerint a tizenegy leggazdaságtalanabbul működő állami vállalat tavaly összesítve 1,5 milliárd euró bevétel mellett 1,7 milliárd veszteséget könyvelt el, a bérköltségek 1,2 milliárd eurót tettek ki, és a bevételek 78 százaléka ment el fizetésekre.

A pénzügyminisztérium számításai szerint például az Athén-Pireusz állami vasúttársaság 1082 dolgozója évente átlagosan 56 554 eurót keres, a háromszorosát annak, mint amennyit egy magánvállalatnál kapnak az emberek.