Készenléti hitelkeretről döntöttek az EU-csúcson

Vágólapra másolva!
Az euróövezet védelmében állandó jellegű pénzügyi stabilitási mechanizmust hoznak létre - erről állapodtak meg a brüsszeli EU-csúcson.  Az új készenléti hitelkeret 2013-tól élne, addig a görög mentőcsomagnál használt modellt alkalmaznák.
Vágólapra másolva!

Megállapodtak az EU-országok állam-, illetve kormányfői, hogy az euróövezet védelmében készenléti hitelkeretet hoznak létre. Az állandó jellegű pénzügyi stabilitási mechanizmushoz módosítani kell az unió alapszerződését. A stabilitási mechanizmus 2013-tól működne tartós jelleggel, addig az az ideiglenes modell él, amelyet idén, a görög pénzügyi válság miatt dolgoztak ki, de a mechanizmust az Írországnak juttatott mentőcsomagnál is alkalmazták.

Angela Merkel német kancellár a brüsszeli csúcstalálkozó előtt azt mondta, hogy az állandó válságkezelési mechanizmus nagy lépést jelent az egység szempontjából. Diplomáciai források szerint elsősorban német követelésre meglehetősen kemény feltételeket fogalmaztak meg annak meghatározásakor, hogy milyen esetekben lehet ténylegesen "működésbe helyezni" a stabilitási mechanizmust. Előírják, hogy erre csak akkor kerülhet sor, ha azt az egész eurózóna stabilitásának követelménye elengedhetetlenné teszi. Minden esetleges mentőcsomag alkalmazása esetén szigorú feltételek teljesítését követelnék meg az érintett tagállamtól. Kiszivárgott hírek szerint a németek meghiúsították annak a javaslatnak az elfogadását, hogy eurókötvények kibocsátásával növeljék a már most rendelkezésre álló, 750 milliárd eurós pénzügyi mentőkeret nagyságát.

A magyar kormányfő a csúcs előtt szintén az erős euró mellett érvelt. Orbán Viktor azt mondta, ha erős Európát akarunk, akkor erős euróra is szükség van, és ennek érdekében meg kell hozni néhány történelmi döntést. Szerinte ha az euró "nem nyeri vissza régi fényét és erejét, ha nem nyeri vissza azt a reményt, hogy az európaiak pénzéből igazi világpénzzé is válhat", akkor ennek a kárát azok az országok is el fogják szenvedni, amelyek nincsenek benne az eurózónában.

Az Európai Központi Bank közvetlenül a csúcstalálkozó előtt jelentette be, hogy közel duplájára, 10,76 milliárd euróra emeli jegyzett tőkéjét "a megnövekedett piaci bizonytalanság és hitelkockázat miatt". Elemzők szerint ez is egyértelmű politikai jelzésnek tekinthető arra, hogy a bank szerint az uniós vezetőknek többet kell tenniük a közös pénz védelme érdekében. Az Európai Parlament elnöke, Jerzy Buzek szerint az európai uniós képviselő-testület kész támogatni egy korlátozott EU-szerződésmódosítást annak érdekében, hogy az eurózóna stabilitásának erősítésére állandó mechanizmus jöjjön létre.

A stabilitási mechanizmus létrehozását célzó tárgyalásokba az euróövezeten kívüli EU-országok is bekapcsolódhatnak, és ha valamikor szükségessé válik a mentőmechanizmus tényleges igénybevétele valamely ország megsegítésére, akkor a zónán kívüli országok is dönthetnek úgy, hogy részt vesznek az akcióban.