MagyarországOrbán-kormányköltségvetés 2011Országgyűlés
unegyed

Maximálták a költségvetési szerveknél dolgozók cafeteria-keretét

2010.12.20. 22:05

A jövő évi büdzséhez benyújtott második körös módosító indítványokról döntött hétfő este a parlament, a kormány által támogatottak rendben átmentek a szavazáson. Többséget kapott egy kormány által nem támogatott bizottsági indítvány is az MTV köztartozásainak elengedéséről.

Elfogadta az országgyűlés a 2011. évi költségvetéshez benyújtott, a kormány által is támogatott második körös módosító indítványokat hétfőn. Ezek a módosítások már csak az egyes költségvetési fejezeteken belül csoportosíthattak át összegeket (a benyújtott indítványokról ebben a cikkben olvashat részletesen).

A fejezeti főszámokat érintő módosítókról már december 7-én szavazott az országgyűlés, az első módosító indítványok elfogadása után a kiadási főösszeg 13 838 milliárd, a bevételi főösszeg pedig 13 151 milliárd forint lett. A jövő évi hiány a módosítások elfogadása után 687 milliárd forintra csökkent, és bár a kormánytöbbség jellemzően a saját felvetéseire bólintott rá, de voltak olyan ellenzéki indítványok is, amelyek szintén megkapták a szükséges többséget (a szűk két hete elfogadott módosításokról itt olvashat részletesen).

Az Országgyűlés a kormány által is támogatott második körös indítványcsomagot 255 igen és 101 nem szavazat mellett fogadta el. A Fidesz és KDNP frakciója mellett egy jobbikos képviselő, Zagyva György Gyula is megszavazta, egyébként az ellenzéki frakciók nemmel voksoltak.

Semmit nem kap a Költségvetési Tanács

A csomag részeként egyebek között arról döntött az országgyűlés, hogy a Költségvetési Tanács jövőre egyáltalán nem kap költségvetési támogatást - Rogán Antal indítványa értelmében a korábbi módosító által meghagyott 10 millió forintot az Országgyűlés Hivatala kapja. Ugyancsak átment Rogán azon javaslata, hogy a céltartalék terhére "fedezzék a Költségvetési Tanács titkárságának megszüntetésével elért valós létszámcsökkenésekkel kapcsolatos személyi kifizetéseket".

Rogán egy másik indítványa értelmében félmilliárd forinttal nő a költségvetési tartalék, ebből a zöldgazdaság kialakítását támogató folyamatok támogatását biztosítaná. Az 500 milliós összeg a közösségi közlekedés egyéb működési célú kiadásai és a szakképzési feladatokra fordítandó összeg csökkentésével teremthető elő.

A támogatott sorban volt az a - Kósa Lajos, Riz Levente, Habis László és Kovács Zoltán - által kezdeményezett indítvány is, amely 25-ről 30 százalékra emeli közlekedési szabályszegések után kiszabott közigazgatási bírságból származó bevétel önkormányzatot illető részét. Ezt a javaslatot teljes konszenzussal, 354 igen szavazat mellett fogadták el.

Maximált cafeteria a költségvetési szerveknél

Elfogadták azt az számvevőszéki és költségvetési bizottsági módosító indítványt is, amely a tervezetthez képest 400 milliárd forinttal növeli a jövő évi büdzsében a 2012-es költségvetési belső tételek hiányát és felére csökkenti a 2013-as elsődleges (kamatkiadások nélküli) államháztartási egyenlegcélt, az indoklás szerint ágazati különadók és a magán-nyugdíjpénztári rendszerből visszalépők becsült száma miatt.

Ugyanez a bizottság jegyezte azt a módosítót, amely a költségvetési szervek által foglalkoztatottak éves cafeteria-keretét bruttó 200 ezer forintban maximálja, a költségvetési hiánycél biztosítása érdekében. Az indoklás szerint a költségvetési hiánycél biztosítása, valamint a különböző jogviszonyokból eredő eltérések mérséklése érdekében szükséges egy egységes - a legtöbb jogviszonytörvény maximális összegénél jelentős mértékben alacsonyabb - összegű felső határ meghatározása az éves szinten adható cafeteria-juttatás keretére vonatkozóan. A módosító indítvány nem vonatkozik az összes közszférában dolgozóra, kizárólag a költségvetési szerveket, például minisztériumokat érinti, ahol elsősorban kormánytisztviselők és köztisztviselők dolgoznak. Ezeknél a szerveknél is dolgoznak ugyan közalkalmazottak, de ez nem jellemző. Az elfogadott indítvány tehát nem okoz változást a közalkalmazottaknál, például a tanároknál, kórházi dolgozóknál, mert nem költségvetési szerveknél dolgoznak.

(Cikkünk eredeti címe "Maximálták a közalkalmazottak cafeteria-keretét" félrevező volt, mert ugyan a költségvetési szerveknél is dolgoznak közalkalmazottak, de ez utóbbi kategória jóval szélesebb: közalkalmazottnak számítanak például a tanárok, orovosok és ápolók is, ő rájuk azonban a megszavazott törvény nem vonatkozik. Az érintettektől elnézést kérünk!)

Egy, a kormány által nem támogatott indítványt is megszavazott a parlament: a számvevőszéki és költségvetési bizottság azt kezdeményezte, hogy az Országgyűlés engedje el az MTV központi költségvetéssel szemben 2011. január 1. napján fennálló adó-, illeték-, valamint járuléktartozását. Ezt a javaslatot 236-an támogatták (196 fideszes, 36 KDNP-s, egy jobbikos, egy LMP-s és két független képviselő), 116-an pedig elutasították (a 21 fideszes mellett 42 MSZP-s, 41 jobbikos és 12 LMP-s.) Az indítvány indoklása szerint a tartozást azért kell elengedni, mert "az egyik legjelentősebb magyarországi közszolgálati médium, az előző vezetőségtől megörökölt gazdasági helyzetének rendezéséhez és zavartalan működésének biztosításához" ez szükséges.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Most
Top 12 óra
Olvasnivaló